De Groote Oorlog in Porgy & Bess Terneuzen

bange-jaren-omslag-loresDonderdag 25 september 20 uur:
De Groote Oorlog in Porgy & Bess Terneuzen

Freelance journaliste Estelle Slegers interviewt de auteurs van Bange jaren, André Bauwens en Miranda Haak. Over het in april verschenen boek Bange jaren, Zeeuws-Vlaanderen en de Eerste Wereldoorlog: Nederland was neutraal tijdens WOI, maar die neutraliteit kende een prijs. Het werden lange, bange jaren, zeker voor Zeeuws-Vlaanderen. Het gebied kreeg te maken met de komst van Nederlandse militairen, militair bestuur, honderdduizenden vluchtelingen, slachtoffers als gevolg van de dodendraad, bombardementen en zeemijnen, verbanning van bewoners, smokkel en spionage, internering van vliegtuigen, deserteurs en ontsnapte krijgsgevangenen, rantsoenering, distributie. 

Het programma van de avond ziet er als volgt uit:

  • Interview met André Bauwens en Miranda Haak over hun boek Bange jaren – Zeeuws-Vlaanderen in de Eerste Wereldoorlog
  • Intermezzi met gedichten uit en over de Eerste Wereldoorlog
  • Isolde Stam & koor met Zilte Tonen – Liedjes uit de tijd van de Groote Oorlog
  • Toneelvoorstelling DE MAAGD door Theaterloods-B uit Vlissingen

DE MAAGD door Theaterloods-B
Een indringende eenakter over een Zeeuwse soldaat en een nieuwslezer, waarin menselijke spanningen in een explosieve tijd worden getoond. Langs de grens met België  staan in de Eerste Wereldoorlog Nederlandse , dus ook Zeeuwse soldaten geposteerd. Doorgewinterde militairen zijn het zelden. Na een korte opleiding nemen ze hun positie in, met name om te controleren of de Nederlandse neutraliteit niet  in gevaar komt. Wachten, dat is voornamelijk hun taak. Terwijl vijftig meter verderop de Groote Oorlog woedt.

De monoloog (geschreven door Rens Schot) wordt opgevoerd door Mels Hoogenboom.

 

Gelegenheidskoor

Het gelegenheidkoor van Isolde Stam zorgt deze avond voor de muzikale omlijsting. Het koor brengt uit het bundeltje Zilte tonen zowel een aantal liederen die tijdens de Eerste Wereldoorlog aan het front werden gezongen als liedjes over het dagelijkse leven van toen.

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Eerste Wereldoorlog met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.