Vakantie leestip 2: Tussenland

tussenlandcoverVoor altijd Zeeuws-Vlaanderen

(eerder gepubliceerd in de PZC)

door Jan van Damme

Wie niet in Zeeuws-Vlaanderen is geboren of opgegroeid, kijkt er vast van op. Hoe kan het toch dat mensen uit dat vergeten stukje Nederland nooit meer los komen van hun grond? Er zijn vele voorbeelden van. Tot en met oud-bankier en -politicus Herman Wijffels, die werd gevormd in het gehucht Turkije. Voor Rachel de Meijer geldt hetzelfde.

Rachel de Meijer werd in 1964 geboren in Breda, maar groeide op in Terneuzen. Met een vader uit Sas van Gent en een moeder uit Philippine. En dan krijg je het dus. Op haar zeventiende keerde ze Terneuzen de rug toe. Want: wat viel er in die havenstad nou te beleven? Nu, ruim dertig jaar en een carrière bij de NOS later, schrijft ze een boek over haar geboortestreek. In Tussenland reist ze van Oost- naar West-Zeeuws-Vlaanderen. Een reisboek dus, maar wel eentje met persoonlijke verhalen en er worden ook mensen geïnterviewd.

Rachel vertelt: ,,Voor veel mensen is Zeeuws-Vlaanderen ver weg, sommigen denken zelfs dat het buitenland is. In de Lonely Planet-gids van Nederland staat: Zeeuws-Vlaanderen is een onbeduidend plattelandsgebied met boerderijen en een paar chemische fabrieken. Nou ja zeg. Dat inspireerde me extra om dit boek te schrijven.”

Kortom: als je een stukje Zeeland op een andere manier wilt ontdekken, probeer het eens met Rachel.

Rachel de Meijer: Tussenland. Reis door Zeeuws-Vlaanderen – Uitgeverij Conserve, 160 pagina’s, 17,99 euro.

Dit bericht is geplaatst in Proza, Reisgids met de tags . Bookmark de permalink.

0 reacties op Vakantie leestip 2: Tussenland

 1. uit zeeland schreef:

  Having read this I thought it was very informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put this article together.
  I once again find myself personally spending
  way too much time both reading and leaving comments. But
  so what, it was still worth it!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.