Vakantie leestip 1: Op zoek naar Zeeland

zeelandZeeland als lekker zoekboek

(eerder gepubliceerd in de PZC)

door Jan van Damme

Zou dat lukken, van zand een boekenlessenaar maken? Die heb je voor het boek Op zoek naar Zeeland eigenlijk wel nodig. Klap het boek open op één van de tekeningen van Danker Jan Oreel en ga er op je buik voor liggen. Zoek de mol in de tien prenten, en de haaienvin. En probeer maar eens te achterhalen – om een voorbeeld te geven – welke schrijvers en boeken in de tekening van literair Zeeland verstopt zitten. Kapitein Haddock kun je niet missen. Maar doen de opwaaiende zomerjurken ook een bel rinkelen?

Op zoek naar Zeeland is een lekkere grabbelton. Voor wie in Zeeland woont en iets van Zeeland weet, zal er veel herkenbaars inzitten. Wie geen voorkennis heeft wordt meteen in het diepe gegooid. Illustrator Danker Jan Oreel – kan het Zeeuwser? – is het anker in het boek. Hij tekende tien lekker overvolle over twee pagina’s uitgesmeerde themaprenten: Handel en industrie, Boeken, Maritieme historie, Sport, Godsdienst, Strijd tegen het water, Openbaar bestuur, Toerisme, Het platteland, Populaire muziek en kleinkunst. Zeven schrijvers vullen de prenten van Oreel aan met anekdotes uit de Zeeuwse geschiedenis. Van de ondergang van Reimerswaal tot Bløf en Racoon.

Laten we het maar zo zeggen: Op zoek naar Zeeland is een geschikte inburgeringcursus voor tijdelijke en eeuwige Zeeuwen.

Danker Jan Oreel e.a.: Op zoek naar Zeeland – Uitgeverij Het Paard van Troje, hardcover, 80 pagina’s, 19,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis, Stripboek, Zeeuws erfgoed met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.