Zeeuwse jaarkalender

appels

Kennelijk zit er brood in kalenders. We hebben al de Zeelandkalender met nostalgische prenten. Er is er ook nog een thematische – eigenlijk meer een agenda dan een kalender – van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap met afbeeldingen uit de eigen collecties. Er is een Zeeuwse spreukenkalender. En er is – wás moet ik zeggen – de Zeelandkalender van de Middelburgse fotograaf Ruden Riemens. Hij is ermee gestopt. Is dat het moment dat Carel Bruring in Goes dacht: dit is m’n kans? Misschien staat het één helemaal los van het ander. Hoe dat ook zij: De Koperen Tuin in Goes brengt een kalender uit met Zeelandfoto’s van Bruring. 

Ik kreeg een aantal foto’s per mail. Bruring – voor GroenLinks actief in de Goese en de provinciale politiek – gaat met de jaargetijden mee. In het persbericht van De Koperen Tuin wordt benadrukt dat de fotograaf op zoek is naar het andere, verrassende beeld van Zeeland. Ja, wie niet?

Afgaan op schermafbeeldingen is riskant. Wat ik nu zie aan foto’s vind ik niet imponerend. Al vaker gezien, dus niet verrassend. Bruring werkt graag met voorgrondcomposities – een geploegde akker, kisten met appels, paalhoofden. Dat type beelden zie ik binnen dit kalendergeheel net iets te veel. En zoals wel vaker gebeurt, probeert Bruring Zeeland te fotograferen zonder Zeeuwen. Daarin is hij geslaagd.

De foto met de populieren krijgt wel wat speciaals  door de groene strook. De tarwe is in een erg goudgeel licht gezet, maar dat neemt niet weg dat de zon daar zindert.

Ach ja, je moet ervan houden, er zijn vast Zeeuwen die elke maand een blad van deze kalender willen omslaan. Ik niet, ik zal volgend jaar niet op de maanden van Bruring meedeinen.

Zeeuwse jaarkalender met foto’s van Carel Bruring – Uitgeverij De Koperen Tuin Goes, 12,95 euro.


populieren
tarwestropaalhoofdgeploegd

Dit bericht is geplaatst in Kalender met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.