Poëzie in Groede

poeziegroedeOp de foto van Peter Nicolai (vlnr): Peter Quaak van Krapuul, Kira Wuck, F. van Dixhoorn, Maarten van der Graaff, Tijs van Bragt, Lotte Dodion. Op de achtergrond de toren van de Grote Kerk van Groede.

Afgelopen zaterdagavond kon ik er niet bij zijn in Groede. Op vakantie gaan heeft soms ook een nadeel. Ik had zeker F. van Dixhoorn wel eens aan het werk willen zien en horen. Volgende keer beter. Tijs van Bragt, organisator van de dit jaar voor de derde keer in Groede gehouden poëzie-avond, was zo vriendelijk een korte impressie van het dichterlijke samenzijn op papier te zetten. Zijn verslag leest u hieronder.

De derde Avond van de Poëzie te Groede, 19 juli 2014.

Een sfeerverslag.

De koperen zon kaatste licht door de kruinen van geleide bomen. Het ommuurde terras van Galerie de School was, zoals de meeste terrassen, bezet met stoelen. Met de zon hing de verwachting van poëzie in de lucht. Er zouden dichters komen, dichters van naam. En ze kwamen.

F. van Dixhoorn, Kira Wuck, Lotte Dodion, en de C. Buddingh-prijswinnaar (voor het beste poëziedebuut) van 2014 Maarten van der Graaff. Ze aten wat, ze dronken wat, het lokaal waar voorgedragen zou gaan worden werd bekeken en goed bevonden.

Even voordat de deur voor publiek geopend zou worden, meldden zich de eerste gasten.

Men verheugde zich, want het affiche beloofde vier dichters van formaat en muziek van Krapuul.

F. van Dixhoorn beet de spits af met zijn eigen, afwijkende en minimalistische vorm. Bijzonder ook zijn aandacht voor Jacques Hamelink. Gevolgd door Kira Wuck met haar authentieke voordracht en Lotte Dodion met haar sterke performance. Maarten van der Graaff sloot de cirkel met een zelfbewust optreden.  Na de pauze herhaalde zich die cyclus, met telkens in het midden muziek van Krapuul. Ook werd gelegenheid gegeven om Dinie Sophie Fintelman (Groede) twee gedichten voor te laten dragen uit haar, in het najaar te verschijnen, bundel BOTS (uitgeverij Liverse). Ze kreeg de handen van het publiek op elkaar.

Als organisator zoek ik naar verschillende stijlen van voordracht, om het voor het publiek afwisselend te houden. Iedere dichter draagt, zoals voorgaande jaren, twee keer tien minuten voor, zo is het qua concentratie voor het publiek te behapstukken. De muziek van Krapuul zorgt voor kippenvel. Peter Quaak en Koen Capello zijn van begin af aan onze ‘huisband’.

Naarmate de avond vorderde leverde de hemel wat van haar strakblauwe klaarheid in. Dat deerde niet, het lokaal zat nagenoeg vol en de sfeer was ontspannen, men genoot.

Met dank aan de familie Scheurwater (Galerie De School), Stichting Waterland Cultuurland, onze sponsoren en natuurlijk onze barvrouw, Anneke.

Tijs van Bragt

 

Dit bericht is geplaatst in Poëzie met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Poëzie in Groede

 1. D Martens schreef:

  kwaliteit matig sfeer goed 9 euro veel te veel

  • Tijs van Bragt schreef:

   Geachte D Martens,

   Hartelijk dank voor uw reactie op de avond van de poëzie van zaterdag 19 juli j.l. Als organisatoren stellen wij feedback zeer op prijs. Het is altijd jammer te moeten lezen dat iemand de kwaliteit matig vond en de prijs te hoog. Zeker gezien het kaliber van de optredende dichters, waaronder prijswinnaar Maarten van der Graaff. Op de inhoud van de presentaties hebben wij geen greep. Wij zijn blij te lezen dat u de sfeer goed vond. Wij leggen uw reactie bij de andere reacties en nemen deze mee in onze evaluatie. De voorbereidingen voor “de avond van de poëzie 2015” zijn immers al gestart!

   met vriendelijke groet,

   Tijs van Bragt

  • S.A. Fintelman schreef:

   kwaliteit: hoog
   sfeer: excellent
   9 euro te weinig

 2. Vraag voor D. Martens: Was de sfeer goed dankzij of ondanks de matige kwaliteit?
  En wat betreft de entreeprijs: die kan wat mij betreft volgend jaar omhoog naar € 12,50. Alleen D. Martens hoeft dan maar € o,50 te betalen. Dat zal hem leren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.