Stad en Lande zomer 2014

biljartHoe snel de tijd gaat? In het zomernummer van Stad en Lande staat een raadfoto ‘Wie bin dat noe?’ Zes biljarters op een rij in café Steilôôre in Ouwerkerk, 3 maart 1989. Het zijn de finalisten voor de titel bandstoten vierde klasse van de KNBB. Bert Kooiman zou die finale winnen. Hij moet dus op de foto staan. Maar welke biljarter is Bert Kooiman, en wie zijn de andere vijf? Vijfentwintig jaar geleden nog maar, en al zo veel vraagtekens. In hetzelfde artikel wordt de raadfoto uit het vorige nummer behandeld: de opening van een nieuwe kleuterschool in Brouwershaven op 21 maart 1966. Dankzij de ingezonden reacties kunnen de kinderen en de juf van namen worden voorzien. Maar het kost moeite. Zo vergankelijk dus.

De foto met de biljarters is een lekker luchtig element in het tijdschrift. Ik ben geneigd heel lang naar zo’n tijdsbeeld te kijken. De emblemen op de truien/sweaters, de snorrenmode, de haardracht; de rechtse man is duidelijk van een oudere generatie – met stropdas. Ze staan voor het biljart, tegen de muur is een prijzenkast bevestigd. Rechts een historische kaart van Zeeland, ik schat 16e eeuw. En zo valt er vast nog wel meer te ontdekken.

cover

Stad en Lande bestaat 75 jaar. Dat wordt – lees ik in een aankondigend artikel van waarnemend voorzitter Wijnand Renden – in september gevierd met een excursie over Schouwen-Duiveland. Toepasselijk, ongetwijfeld, maar de reisleiders zullen hun best moeten doen om de verenigingsleden nog te verrassen. Want hebben de meesten niet al elke kei op het eiland gezien en omgedraaid?

Er wordt door de auteurs in dit nummer nogal ruim uit de archieven geput. Bijvoorbeeld door Betty Blikman-Ruiterkamp in haar artikel over de Zierikzeese predikant Johannes van Voorst (1757-1833). Na Zierikzee woonde hij in onder andere Leiden, waar hij hoogleraar godgeleerdheid aan de universiteit was. Grappig om te lezen dat daar de Leidse student Johan Rudolf Thorbecke (1798-1872) regelmatig bij hem over de vloer kwam. En bij mevrouw Van Voorst. Het slot van het artikel: ,,Aangezien vrouwen vaak een minder voorname rol in de geschiedenis spelen, is het aardig om te lezen dat in dit geval mevrouw Van Voorst een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de vorming van de toen nog onbekende en arme student Johan Rudolf Thorbecke.”

Rinus van Langeraad KAzn. schrijft over Piet Leonard van Langeraad (1899-1980), zoon van Krijn Adriaan van Langeraad (1865-1943), een oudere broer van zijn grootvader. Piet Leonard werd doof geboren, en in 1929 trouwde hij met de eveneens doof geboren Harmanna Jantienna Hettema (1901-1978). Piet werkte in Den Haag meer dan veertig jaar als meubel- en interieurtekenaar. Piet volgde van 1911 tot 1915 winteravondlessen in tekenen en schilderen. In zijn nalatenschap bevond zich een map met 175 tekeningen, aquarellen en schilderstukken. Op zaterdag 25 oktober 2014 – is het plan – wordt het werk geëxposeerd in Rotterdam, in het gebouw van het doveninstituut Swedoro.

Stad en Lande, historische bijdragen en mededelingen van de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland, 51e jaargang, juni 2014, nr. 140.

 

Dit bericht is geplaatst in Heemkunde, Tijdschriften met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.