Cats voor 1530

covercatsPZC vrijdag 4 juli editie Bevelanden-Tholen

Zeelandboek van veertig kilo

‘Cats vóór 1530’ lijkt al een Magnum opus; uitgever Matty Verkamman gaat voor groter werk.

door Claudia Sondervan
KATS – Voor auteur Gerard van der Wal is de uitgave over middeleeuws Kats die sinds deze week in de Zeeuwse boekhandel ligt zijn grote werk. Voor uitgever Matty Verkamman ligt dat anders: het lijvige boek over Kats past geheel in het fonds van zijn uitgeverij Kick, die de naam heeft ‘stoeptegels’ uit te brengen.


‘Cats vóór 1530’ is meer een veelkleurige graniettegel. Van der Wal en vormgevers Lenny van Broekhoven en Onno de Graaf kregen alle ruimte om de rijke geschiedenis van hun dorp uitgebreid geïllustreerd en met vele zij- en omwegen uit de doeken te doen. Het 400 inwoners tellende kleine dorp aan de oostelijke boord van Noord-Beveland heeft een ridderlijk verleden dat maar een kleine meter onder het maaiveld verscholen gaat. Het werd echter bedolven onder de Sint Felixvloed en sleet in de tijden er na, uit de mensenheugenis. Het verhaal dat Van der Wal vertelt reikt echter tot ver in Zeeland en daarbuiten. Daarbij portretteert hij ook nog enkele hedendaagse Zeeuwse schatgravers en geschiedenisfanaten, die onversaagd het ondergeslibte Zeeuws verleden bovengraven.
Dat alles in een boek ad 25 euro, gebonden, in een oplage van duizend exemplaren. Raakt Verkamman die kwijt? „Een boek als dit, met zo veel kleur, op mooi papier, zou eerder het dubbele kosten”, erkent hij. „We hoefden niet te verdienen, maar het mocht ook niet ten koste gaan van de uitgeverij. We hadden bijna tweehonderd intekenaars. Sinds de presentatie afgelopen zaterdag zijn er tegen de driehonderd verkocht. We zijn uit de kosten. De telefoon staat niet stil. Nu gaan we verdienen”, stelt Verkamman.

Matty Verkamman – foto Mechteld Jansen

mattyDat komt ook door de sponsorring die Van der Wal wist te verzekeren. Van de gemeenten Goes, Tholen, Reimerswaal, Kapelle, Veere, Noord-Beveland (1530 euro, uiteraard) en Schoonhoven; vanwege vermelding in zo’n verhalend terzijde. „Al die zijwegen in het boek maken het ook commerciëel interessant.” Zeewind droeg dankzij aandeelhoudende dorpsgenoten bij en zo nog wat fondsen. „Gerard is wat dat betreft een echte duivelskunstenaar”, lacht Verkamman.
Zelf knobbelt hij momenteel op groter werk. „Boeken van 35 tot 40 kilo. Vijftig bij vijftig centimeter. 800 tot 1000 bladzijden. Op naam gesteld, genummerd, in beperkte oplage. Een speciale lessenaar waar het op kan liggen, wordt meegeleverd. In Engeland heb je de Opus-reeks, zulke boeken over clubs als Arsenal, Tottenham Hotspurs. Dat over Celtic kost 1900 pond. Wij denken eerder aan een prijs van 1000 euro per boek. We spreken met twee voetbalclubs over zulke uitgaven. Die over de geschiedenis van het Nederlands elftal sinds 1905, het jaar van de eerste interlandwedstrijd, komt er vrijwel zeker”, meldt Verkamman: „Dat gaan we koppelen aan een televisieserie van RTL.”
Maar wat hij echt wil uitgeven is het Opus Zeeland: een schets van de provincie toen en nu in tien thema’s, met de beste Zeeuwse fotografen. „Ik wil in elk geval Ruden Riemens. Er zijn drie provincies waar zoiets dat kan: Limburg, Friesland en Zeeland. Iedereen die hier woont, heeft dat Zeeuwse gevoel. Dit is het juiste moment, met Plasterk die maar door blijft emmeren over herindeling. Het kan rendabel zijn.”

 

Zeeuwse persfotografen en de riddergeslachten van Cats

Matty Verkamman beoogt met zijn uitgeverij Kick minstens één Zeeuws boek per jaar uit tegeven.
Het meest succesvolle is ‘Watersnood’ uit 2013.
Dat beleeft zijn derde druk; er zijn 15.000 exemplaren verkocht.
Verkammans volgende Zeeuwse uitgave wordt een fotoboek van de Vlissingse PZC-nieuwsfotograaf Ruben Oreel; ‘Door het oog van ..’.
In 2005 verscheen onder zo’n zelfde titel een fotoboek over dertig jaar persfotografie van de vorig jaar overleden PZC-fotograaf Willem Mieras.
Cats vóór 1530 is een boek voor de robuustere koffietafel: het weegt 2,4 kilo.
Het boek op A4 plus-formaat (24 x 33 cm) omvat 336 pagina’s in kleurendruk en is zeer rijk geïllustreerd.
Het bevat zestien hoofdstukken, gewijd aan de riddergeslachten ‘Van Cats’; hun leefwijze en avonturen; het kasteel van Cats en de kerken en kloosters en hun invloeden; de relaties van Kats met steden, staten en hoven in de Lage Landen; handel en scheepvaart en hoe die roemrijke periode ten onder ging in de Stormvloed van Sint Felix.
Het grote aantal illustraties, vergaard in archieven in heel Nederland en Vlaanderen, is gemengd met fotografie van het hedendaagse Kats tot een bonte collage die het boek zeker zo’n kijkboek als leesboek maken.
Een aantal hoofdstukken is te zien op de website van de vormgevers:
www.galeriekats.nl/waterpaard

 

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.