Nehalennia zomer 2014

nehalenniaWillem Beukelszoon prijkt voorop het zomernummer van Nehalennia. Met Biervliet moet ik meteen aan Rinus Willemsen denken. Dat blijkt niet verkeerd. In het tegenwoordig mooi glossy uitgegeven tijdschrift wijdt Rinus een uitgebreid artikel aan de Markt van Biervliet. Want nu mag de haringkaker er dan een bliktrekker zijn, ooit was het dorpscentrum een havenplein. Tot 1800 was Biervliet een eiland waar aan- en afvoer per schip voor de hand lag. Rinus vertelt de geschiedenis van de markt en geeft zo tegelijkertijd een aardig inkijkje in het wel en wee van het dorp door de eeuwen heen.

Johan Everaers schrijft in het openingsartikel over de zuidkust van Oost-Flakkee. Een vergeten hoek, constateert hij. En weet dat aannemelijk te maken door een hele rits meer en minder bekende auteurs voorbij te laten komen, die op hun reizen het eiland wel passeerden maar er geen letter aandacht aan besteedden. Zoals Jules en broer Paul Verne, die in 1881 de Zeeuwse wateren proefden. Hoewel ze zeker langs de oostpunt van Goeree-Overflakkee gevaren zijn, keuren ze het eiland geen woord waardig. Hoe onzichtbaar kun je zijn? Ik zou zo een twee drie ook niets te melden hebben over die vergeten hoek. Maar die onbeschrevenheid levert wel een lezenswaardig verhaal op.

Ronald Rijkse is toe aan de zevende aflevering van zijn serie over de gebroeders Van de Venne in Middelburg. Deze keer besteedt hij aandacht aan de serie gedichten van Adriaen van de Venne, die zijn gevangen onder de titel ‘Tafereel van Sinne-mal’. Gerard van der Wal schrijft over het middeleeuwse Cats (Kats) als bede-, dag- en heervaartplaats. Het artikel kan als een voorpublicatie beschouwd worden van zijn net verschenen boek over het middeleeuwse Cats en het riddergeslacht van Cats.

Nehalennia, bulletin van de Werkgroep Cultuurhistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap de Wetenschappen (WCH) en de Zêêuwse Dialect Verênigieng, aflevering 184, juni 2014.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Tijdschriften met de tags , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.