Op zoek naar Zeeland

oznz

Ik zie jubel alom. Het Zeeuwse zoekboek doet het goed op scholen. De Omroep besteedde er aandacht aan. Er wordt over een tweede druk gesproken. En zaterdag 28 juni is er van 15 tot 17 uur in boekhandel Het Paard van Troje in Goes een ‘megasigneersessie’, met de ene tekenaar en zeven schrijvers. Op zoek naar Zeeland, een voor Zeeuwse begrippen omvangrijk en risicovol project, dreigt warempel een groot succes te worden. Hulde dus, proficiat. Gelukkig dat het gelukt is, dan kunnen we de komende jaren misschien nog eens een volgende verrassing van uitgever Paard van Troje verwachten. Want dit zoekboek smaakt zeker naar meer.

Ik kom hier en daar best eens een uitgever tegen. Ze hebben zelden reden tot lachen. Alle nieuwe media en vervluchtiging van echte aandacht spelen hen parten. Dat leidt tot volgens mij vervelende ontwikkelingen. Bijvoorbeeld: het jubileumboek over zeven eeuwen Vlissingen van Peter van Druenen wordt – voor zover ik kan zien – in eigen beheer uitgegeven. Een uitgever, die zich toch een ‘Zeeuwse’ uitgever mag noemen, verzuchtte dat hij zo’n dikke pil maar aan zich voorbij liet gaan omdat daar toch niets aan te verdienen valt.

Ja, het zijn vast ook veel letters die Van Druenen schrijft. Maar dat mag toch geen reden zijn om hem de deur te wijzen. Een jubileumboek van de Scheldestad verdient brede ondersteuning, ook van de uitgeverswereld.

Nou ja, het is een zijsprongetje, maar ik kom toch uit bij het zoekboek van het Paard van Troje. Ik ken uiteraard de cijfers niet, maar weet wel zeker dat zo’n boek een risicovolle onderneming is. Dat de uitgever het aandurft, omdat hij zo gecharmeerd is van zoekboeken, dat is natuurlijk prachtig. Volg je hart, als het om echt belangrijke zaken gaat. Anthoni Fierloos van het Paard van Troje doet dat kennelijk. En het pakt goed uit.

Uiteraard is Op zoek naar Zeeland een grabbelton. Daarvoor is het een zoekboek. Voor wie in Zeeland woont en iets van Zeeland weet, zal er veel herkenbaars inzitten, zal reeds aanwezige kennis hier en daar met aardige anekdotes worden aangevuld. Wie geen voorkennis heeft wordt wel meteen in het diepe gegooid en zal wellicht – hoop ik maar – uitgedaagd worden op zoek te gaan naar meer wetenswaardigs over Zeeland.

oreelDanker Jan Oreel – kan het Zeeuwser? – is het anker in het boek. Hij tekende tien lekker overvolle over twee pagina’s uitgesmeerde themaprenten: Handel en industrie, Boeken, Maritieme historie, Sport, Godsdienst, Strijd tegen het water, Openbaar bestuur, Toerisme, Het platteland, Populaire muziek en kleinkunst. Ik kan er lang naar kijken. Bijvoorbeeld de boekenprent, het tweede thema. De mededeling van de uitgever dat er 25 boektitels in verstopt zitten maakt me op voorhand wel zenuwachtig, want zover kom ik niet. Maar ik zie in elk geval Kees Slager, Kapitein Haddock, Jip en Janneke, Roggeveen en het Paaseiland, Pietje Puk – die las ik als kind echt – Oki en Doki, Jan Raas, Van Dale, de Rietdekker, Opwaaiende zomerjurken, Reynaert. En meer hoor, beslist meer. Tot en met een wat merkwaardige lezer op een stoel die ‘hm’ zegt – ik ben vereerd, nooit gedacht dat ik nog eens op die manier vereeuwigd zou worden.

Er zijn zeven schrijvers, die de prent van Oreel aanvullen met geschreven anekdotes uit de Zeeuwse geschiedenis. De meeste auteurs zijn al wel eens voorbijgekomen op dit weblog: Jan Zwemer, Ad Tramper, Peter de Jonge, Eugène de Kok, Arend van der Wel, Frank de Klerk. De Goese burgemeester René Verhulst vulde de literaire grabbelton na de boekenprent. Met een nogal ‘Zeeland wat ben je mooi’-intro. Na Oek de Jong omhelsd te hebben schrijft hij: ,,Leven en werken in Zeeland inspireerde niet de minsten; we kunnen er trots op zijn de vruchten daarvan te kunnen lezen.” Dan volgt een leuke keuze uit literair Zeeland. Met Cats, Reynaert, de Vliegende Hollander, Betje Wolff, Annie M.G en Hans Warren. Tot recente werken, van Oek de Jong, Franca Treur, Rinus Spruit, Katinka Polderman. Met het signaleren van Henri Arnoldus ben ik heel blij, vooral omdat ik goede herinneringen heb aan – lang geleden – een ontmoeting met de toen al bejaarde schrijver. Dat Verhulst zijn eigen stripboek De banneling van Tobago in zijn canon opneemt, daarvan mag ik best wat denken.

Om een lang verhaal kort te maken: dit zoekboek is een ware aanwinst. Geniet ervan, zou ik zeggen. Het is niet eens een duur boek, om maar eens met een echte Zeeuwse uitsmijter te besluiten.

Danker Jan Oreel e.a.: Op zoek naar Zeeland – Uitgeverij Het Paard van Troje, hardcover, 80 pagina’s, 19,95 euro.

Bestel: Op zoek naar Zeeland

 

*******************************************

In de PZC werd een voorverhaal gepubliceerd:

Uitgeverij Het Paard van Troje komt met ‘zoekboek’ naar voorbeeld van succesvolle serie Waar is Wally.

door Luc Oggel
GOES – Onder de mysterieuze noemer ‘Project Ei’ lichtte Anthoni Fierloos van boekhandel en uitgeverij Het Paard van Troje in Goes de afgelopen weken al tipjes van de
sluier op via Facebook, daarmee de nieuwsgierigheid van menigeen tartend.
Het ei is inmiddels gelegd. Volgende week woensdag ziet een bijzonder Zeeuws prentenboek het levenslicht: Op zoek naar Zeeland, waarin de geschiedenis en highlights van de provincie aan de lezer worden voorgeschoteld aan de hand van tien thematische prententekeningen en begeleidende teksten in vogelvlucht.

Voor Fierloos betekent de uitgave de verwezenlijking van een lang
gekoesterde wens. ,,Ik liep er al jaren mee rond”, zegt hij. ,,Ik wilde een ‘Waar
is Wally (een van de bekendste ‘zoekboekenseries’ ter wereld, red.)-achtig boek
en nu de grootmodel-prentenboeken en puzzels populair zijn, is de tijd rijp voor
een typisch Zeeuwse variant.”
De titel Op zoek naar Zeeland kan letterlijk worden genomen, want, zo schrijft Fierloos in zijn voorwoord, er is ‘genoeg werk aan de winkel om de prenten tot in alle hoekjes te verkennen en te doorgronden’. En daarmee is geen woord te veel gezegd. De stripprenten van Danker Jan Oreel uit Kloetinge, zo’n beetje de huisillustrator van Het Paard van Troje, zijn zo gelaagd en gedetailleerd dat je je afvraagt hoe hij het allemaal op A3-formaat gepropt kreeg.
,,Hoe chaotischer, hoe beter”, lacht Fierloos. De tekeningen van Oreel staan centraal, de teksten zijn daar een aanvulling op. ,,We hebben eerst onderwerpen gekozen en daar vervolgens auteurs bij gezocht”, legt hij de werkwijze uit. De schrijvers, zeven in totaal, zijn
min of meer prominente Zeeuwen die Oreel per thema ‘voerden’. De Vlissingse
gemeentearchivaris Ad Tramper tekende voor het thema Handel en Industrie, de
Goese burgemeester René Verhulst voor Boeken en Openbaar bestuur,
gemeentearchivaris Frank de Klerk voor Maritieme historie, Godsdienst en
Toerisme, oud-AD-hoofdredacteur Peter de Jonge voor Sport, freelance
tekstschrijver Arend van der Wel voor Strijd tegen het water, freelance
historisch onderzoeker en publicist Jan Zwemer voor Het platteland en journalist en
Racoon-biograaf Eugène de Kok nam Popmuziek en kleinkunst voor zijn rekening.

De teksten zijn een kruising tussen geschiedkundige feiten en vaak
humoristische anekdotes. “Iedereen wilde graag meewerken; het feit dat ik de
mensen bijna allemaal persoonlijk ken, hielp ook mee”, zegt Fierloos.
De totstandkoming was een tijdrovend karwei, vooral voor Oreel. Hij deed naar eigen zeggen ‘twee dagen te lang’ over elke tekening. Daardoor liep het project al gauw drie weken vertraging op. ,,Het is niet zomaar een foldertje waar je voor bezig bent. Als ik ergens een hekel aan heb, is het aan afraffelen omdat het af moet.”

Op zoek naar Zeeland is niet volledig en dat pretenderen de makers ook niet. Een
geschiedenisboek is het evenmin, zegt Oreel. ,,Het zit op een ludieke manier in elkaar, je
zult dingen tegenkomen waarvan je denkt: ‘goh, dat wist ik niet’. Er zijn
ontzettend veel herkenbare personages, gebouwen, verwijzingen en gebeurtenissen,
maar sommige zullen misschien altijd verborgen blijven. Zo zitten in de tekening
bij het thema Boeken maar liefst 25 boektitels verstopt die een link met Zeeland
hebben, maar die lang niet iedereen kent.”
Bij elk hoofdstuk is een zoekvraag opgenomen, waarvan de antwoorden zijn terug te vinden op www.paardvantroje.nl. En zoals het een echt ‘zoekboek’ betaamt, keert in bijna elke prent een aantal vaste elementen terug; een mol, een wak en een haaienvin. Waarom? Dat is het geheim van de tekenaar.
Op zoek naar Zeeland, Danker Jan Oreel e.a. Uitgeverij Het Paard van Troje, 80 blz.,
prijs 19.95, isbn. 9789071937248.

 

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis, Stripboek, Zeeuws erfgoed met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Één reactie op Op zoek naar Zeeland

  1. Prima recensie Jan! Ik heb direct meerdere exemplaren aangeschaft en er al weer een paar als verjaardagscadeau weggegeven. Enthousiasme alom! Mooi initiatief.
    Ik ben zeer vereerd dat je mij ook nog even noemt. Het klopt dat ik uiteindelijk heb gekozen voor eigen beheer, maar meer uit het gevoel dat ik begrijp waarom er niet zomaar veertigduizend euro wordt uitgegeven voor een boek waarvan je tussen de 1.000 en 2.000 exemplaren denkt te verkopen en waarvan je de verkoopprijs laag wilt houden om zoveel mogelijk mensen in staat te stellen het te kopen. Ik kom zelf uit de beroepsgroep en zou hier ook niet zomaar in meegaan. Aan de andere kant had ik bij het Vlissingenboek een gevoel dat ik minimaal de kostprijs uit de verkoop moest kunnen halen. Vandaar het eigen beheer en de voorinschrijvingen waarbij de koper direct moet betalen. Na een kleine twee maanden staat de teller op 550 en het loopt nog wel even door. De voornaamste kanalen zijn de websites http://www.vlissingen700.nl en http://www.zeegat.nl en mijn wekelijkse column in de Bode. Daarnaast geef ik regelmatig lezingen die ook weer inschrijvingen opleveren. Na de voorinschrijvingsperiode is in april 2015 de boekhandel aan zet. Misschien een interessant uitgeefmodel voor de nabije toekomst? Ik denk, in het verlengde hiervan, dat de boekhandel er goed aan doet om steeds vaker de rol van uitgever naar zich toe te trekken. De sector lijdt aan een te hoge kostenstructuur in de bedrijfskolom: auteur-uitgever-CB-boekhandel. Hierbij is de auteur meestal de schlemiel met een paar procent royalty’s. Twee schijven ertussenuit (uitgever en CB), en je krijgt al een veel positiever beeld, waarin ook het uitgeven van e-books interessant wordt. In die zin zijn het Paard van Troje in Goes en de Drvkkery in Middelburg en Vlissingen zeer goed bezig. Waarvoor hulde!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.