Symposium 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen en boekpresentatie

GroedekerkPERSBERICHT

Op zaterdagmiddag 12 april 2014 vindt in de Grote Kerk van Groede een symposium plaats om het 200-jarige bestaan van Zeeuws-Vlaanderen te markeren. Op deze middag staat de vraag centraal hoe het voormalige Staats-Vlaanderen tussen Zeeland en Vlaanderen een eigen plaats ging innemen.

Hoe werd het generaliteitsland onderdeel van de nieuwe provincie, of was het dat altijd al? Hoe werkten de omvang van de bevolking, de taal, economie, kerk, verbindingen en bestuur op elkaar in en in welke richting? Welke verbindingslijnen met Vlaanderen bleven bestaan en welke met het noorden? Stimuleerden deze ontwikkelingen de band met de rest van de provincie Zeeland of juist de positie van ‘een landje apart’?

Vier lezingen en twee forumdiscussies leveren antwoorden op deze vragen. Aan het slot van de bijeenkomst wordt het boek met bijdragen dat onder redactie van André Bauwens en Hans Krabbendam tot stand is gekomen officieel aangeboden aan de heer Toine Poppelaars, dijkgraaf van Waterschap Scheldestromen.

Programma

13.00 uur        ontvangst met koffie

13.30 uur        opening door voorzitter Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen Els Moerland

welkomstwoord Frans Reijniers van Stichting 200 jaar Zeeuws Vlaanderen

13.40 uur        lezing dr. Adrie de Kraker

14.00 uur        lezing dr. Piet van Cruyningen

14.10 uur        lezing dr. Willem van den Broeke

14.20 uur        vraaggesprek met bovengenoemde sprekers over ruimte, landbouw en industrie onder leiding van dr. Hans Krabbendam (Zeeuws Genootschap)

14.45 uur        muzikaal intermezzo Krokmesjeu.

15.00 uur        pauze

15.30 uur        forum met drs. Willy Verschraegen en drs. Piet de Blaeij over godsdienstige scheidslijnen en verbindingen in Zeeuws-Vlaanderen olv Hans Krabbendam

16.00 uur        lezing prof. dr. Henk te Velde (Universiteit Leiden), Zeeuws-Vlaanderen vanuit het noorden bezien

16.15 uur        reactie van dr. Erik Thoen (Universiteit Gent), Zeeuws-Vlaanderen vanuit het Zuiden bezien

16.30 uur        discussie over Zeeuws-Vlaanderen als onderzoeksgebied

16.45 uur        muzikaal intermezzo Krokmesjeu

17.00 uur        boekpresentatie, overhandiging eerste exemplaar door de redacteuren aan dijkgraaf  mr. drs. Toine Poppelaars.

17.10 uur        borrel

18.00 uur        einde

 

De organisatie van het congres is in handen van de Heemkundige Kring West-Zeeuws-Vlaanderen en de Werkgroep Cultuurhistorie van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen. Dit programma kadert in de festiviteiten rond 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen.

De aanvang is om 13.00 uur in de Grote Kerk van Groede op de Markt. De toegangsprijs bedraagt € 10 (incl. koffie/thee en borrel). In combinatie met het herdenkingsboek wordt het € 25,95. Aanmelden voor 7 april 2014 door overmaken van het bedrag op rekening NL88INGB0006411494 ten name van de Werkgroep Cultuurhistorie KZGW te Kats.

In de voorverkoop kunt u het boek tot 7 april 2014 bestellen voor € 15,95 (exl. verzendkosten). Daarna is verkoopprijs € 19,95. Aanmelden en inlichtingen voor het congres en bestellingen voor het boek gaan via wchzeeland@gmail.com. Het complete programma is te vinden op www.wchzeeland.nl.

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.