De Meulemeester

demeulemeesterIk geniet van dit soort bedrijfsgeschiedenissen. Het staat er zo simpel: in 1870 beginnen drie mannen uit Goes met de kunstmatige oesterteelt, een voor Nederland nieuwe industrie. Omdat Frankrijk en Duitsland net slaags zijn geraakt, mobiliseert Nederland. Neutraliteit vraagt kracht, in elk geval de schijn van kracht. In die zenuwachtige tijden een nieuwe onderneming en bedrijvigheid beginnen, ik vind het knap. Charles L. de Meulemeester (1843-1889) – zijn familie stamt uit het Belgische Sint Laureins – is één van de drie pioniers. Het bijzondere is dat het bedrijf anno 2014 nog steeds onder die naam bestaat. Aan zo’n historische overlever mag wel eens een echt boek worden gewijd.

oudemeulemeesterHet is een bijzondere uitgave geworden: De Meulemeester, parel onder de schaal- en schelpdierleveranciers, gedurende een ‘gros’aantal jaren. Hardcover, luxe papier, mooie fotografie, twee kreeftrecepten achterin met foto’s om bij te watertanden (als je van kreeft houdt), verhalen over soorten oesters en kweekmethoden, een literatuurlijst en notenapparaat… De Meulemeester bv te Yerseke zet zichzelf ook maar meteen neer als uitgever. Zo’n aanpak geeft het gevoel dat geld niet echt een rol speelt. Het is nog interessant om te lezen ook. Yerseke, de verhuizing naar Bergen op Zoom, de terugkeer. Lekkere woorden ook, zoals ‘collecteurs’, de witgekalkte dakpannen waarop het oesterbroed zich hecht. En mooie namen: de Zeeuwse platte (Ostrea Edulis) en de Zeeuwse creuse (Crassostrea gigas).

Het valt me op dat de naam van auteur Gijs Asselbergs wel erg onder de radar wordt gehouden – op de cover of de titelpagina’s kom ik hem niet tegen. En hij heeft toch echt de meeste teksten geleverd plus onderzoek gedaan, lees ik in het Voorwoord van Sas de Koeijer, directeur grootaandeelhouder van De Meulemeester bv. Alleen in het colofon staat hij vermeld – dat lijkt me wat weinig eer.

Gijs Asselbergs: De Meulemeester, parel onder de schaal- en schelpdierleveranciers, gedurende een ‘gros’aantal jaren – Uitgave van De Meulemeester, hardcover, 168 pagina’s, 29,95 euro.

Bestel: De Meulemeester

*********************************

In de PZC van maandag 7 april werd aandacht besteed aan de presentatie van het boek op zaterdag 5 april 2014:

Eerbetoon aan Charles de Meulemeester

vissermeulemeesterdoor Frank van Cooten
YERSEKE – Golfkarretjes reden zaterdag af en aan op de Korringaweg in Yerseke om de vele gasten naar de enorme feesttent van het Zeeuwse schaal- en schelpdierenbedrijf De Meulemeester te brengen.
De grondlegger van de oester- en kreeftencultuur in Nederland en de beheerder van het grootste kreeftenpark van Europa met een opslagcapaciteit van 75.000 kilo levende kreeft, bestaat 144 jaar.
Het feest werd bijgewoond door meer dan vierhonderd gasten uit binnen- en buitenland.
Miljardair Hans Melchers, oud- president-commissaris van De Meulemeester, nam zaterdag het eerste exemplaar van het jubileumboek over het roemrijke verleden van het Zeeuwse Schaal- en schelpdierenbedrijf in ontvangst van Sas de Koeijer, samen met zijn zoons Peter en Gert-Jan, eigenaar van De Meulemeester. In het boek van auteur Gijs Asselbergs is, gelardeerd met veel beeldmateriaal, een boeiend stuk Zeeuwse visserij-geschiedenis vastgelegd. Asselbergs dook in de geschiedenis van de Zeeuwse oesters en de kreeftenvisserij. Het verhaal begint in 1870, als Charles L. de Meulemeester, Charles A. van Renterghem (arts en ondernemer) en Jan H.C. Kakebeeke (stoommeelfabrikant) uit Goes zich toeleggen op de kunstmatige oesterteelt, een voor Nederland nieuwe industrie. Bij de eerste verpachting in 1870 van oesterpercelen op de Oosterschelde zijn deze drie heren van de partij.
Bij De Waterschans, onderdeel van de vestingwerken van Bergen op Zoom, worden de eerste binnendijkse oesterputten aangelegd. In de geschiedschrijving wisselen de succesvolle jaren af met jaren van tegenspoed. Zoals eind 1906, toen het na dertig jaar goed mis ging. Er kwamen berichten van tyfus. Oorzaak: het eten van besmette oesters uit de putten van De Meulemeester. Het bedrijf werd noodgedwongen verplaatst naar Yerseke.

luchtfotomeulemeesterTot op de dag van vandaag kweekt het bedrijf op eigen percelen in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer Zeeuwse Platte Oesters en Zeeuwse Oesters (Creuses). De Meulemeester importeert, exporteert en distribueert daarnaast levende kreeften uit de Oosterschelde, Europa en Canada.

Grondlegger Charles de Meulemeester is de pionier van de oester- en kreeftencultuur in Nederland. Het boek is ook een eerbetoon aan de grondlegger, die in 1889 op 46-jarige leeftijd is overleden. Ter herinnering aan de initiatiefnemers en ondernemers van het eerste uur is in Yerseke een aantal straten en een plein vernoemd naar deze mensen, zoals Van Randwijck(straat), Wagtho(plein), Pompe van Meerdervoort(straat), Van Tienhoven(straat) en De Meulemeester(straat). Van deze namen van weleer is alleen De Meulemeester als bedrijf overgebleven.

 
 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis, Heemkunde, Visserij. Bookmark de permalink.

0 reacties op De Meulemeester

 1. H.J. Hoekstra schreef:

  Goedemorgen,

  Waar kan ik dit mooie boek kopen ?
  In afwachting van uw antwoord,
  Met vriendelijke groet,

  H.J. Hoekstra
  Piet Heinplein 63
  2518 BX Den Haag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.