Zeeuwse Vlaming? Vlaamse Zeeuw?

boekvoorjan,,Zijn het Vlamingen met een Nederlands paspoort die in de provincie Zeeland wonen? Of zijn het Zeeuwen die in het Nederlandse deel van Vlaanderen wonen?” Met die vraag begint Peter de Lijser zijn nieuwste boek: Zeeuwse Vlaming? Vlaamse Zeeuw? Tweetalig, Nederlands en Duits, dus ook met het oog op de toerist. De Lijser haakt met zijn boek in op de viering van 200 jaar Zeeland en 200 jaar Zeeuws-Vlaanderen.

Uit de PZC van dinsdag 1 april 2014:

‘Voorsmaakje’ Zeeuws-Vlaamse historie

door René Hoonhorst

BRESKENS – Een geschriftje over de inwoners zou toch wel mooi zijn tijdens de  tweehonderdste verjaardag van Zeeuws-Vlaanderen. Toen Frans Reijniers,
voortrekker van de grootscheepse regionale jubileumviering dit jaar, het
voorstelde, kon Peter de Lijser niet anders dan hem gelijk geven. Dus schreef De Lijser een boekje: Zeeuwse Vlaming? Vlaamse Zeeuw? Hij ging er niet vanuit dat hij die twee vragen echt moest beantwoorden. Want voor De Lijser is de Zeeuws-Vlaming iemand die, zo gauw hij de Westerscheldetunnel uitkomt, het veerplein van Breskens opstapt of de
Vlaamse grens passeert, ‘het gevoel heeft thuis te komen’.

Wat is een Zeeuws-Vlaming anders dan een ‘multiculti avant la lettre’, stelt De Lijser. De
landstreek is door de eeuwen heen overspoeld met vreemdelingen. Kelten,  Friezen, Romeinen, Vikingen, Franken en Saksen volgden elkaar op, streden met elkaar en lieten elk hun invloed na. Ook Florentijnse kooplieden en godsdienstige vrijheid zoekende hugenoten en lutheranen lieten sporen na, evenals Spaanse, Engelse, Franse en Duitse troepen. De Lijser stelde zich dus ten doel om (bijna) al die sporen, die dé Zeeuws-Vlaming van vandaag de dag maken, in een boekje op te tekenen. Het moest wel een overzichtelijk
geschriftje zijn, ‘een cultureel aperitiefje’ dat iedereen aanspreekt.
,,Geen doorwrochte geschiedenisles, maar een leuk boekje dat voor iedereen
toegankelijk is. Oude en nieuwe Zeeuws-Vlamingen en geïnteresseerde bezoekers,
onder wie toeristen.” Van die toeristen zijn er veel Duitser, dus koos De
Lijser er voor het boekje ook voor hen te schrijven. Door de geschiedenis te
vertellen in korte episodes van één pagina kon hij de Nederlandse en Duitse
versies naast elkaar zetten en de illustraties, kaartjes en foto’s over twee
pagina’s verspreiden.

Om de geschiedenis voor de lezer nog aanschouwelijker te maken, nam De Lijser gesprekken en overdenkingen van al dan niet historisch bekende personen op. ,,Fantasietjes die, historisch gezien, niet bewezen zijn, maar die wel zo in elkaar zouden kunnen zitten”, verklaart de schrijver. Het boekje werd 1 april 2014 ten doop gehouden in IJzendijke. Kleinzoon Tom de Lijser reikt de eerste exemplaren uit aan vertegenwoordigers van de drie gemeenten in de regio. Het boekje is voor een tientje te koop in de boekhandels.

Peter de Lijser: Zeeuwse Vlaming? Vlaamse Zeeuw? – Eigen uitgave, hardcover, 84 pagina’s, 10,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis, Heemkunde. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.