Stad en Lande maart 2014

stadHeemkundige en historische kringen: ten strijde! Dat is mijn adagium. Wordt er weer eens gemorreld aan monumenten, collecties of historische landschappen: verheft uw stem! Dat het niet altijd gemakkelijk is om in het politiek en ander gekrakeel mee te draaien, blijkt op Schouwen-Duiveland. In het nieuwste nummer van Stad en Lande lees ik dat bestuurslid Aize Meintema is opgestapt omdat hij het niet eens is met de gemeentelijke plannen voor de herinrichting van het Havenpark/Havenplein in Zierikzee. Ook voorzitter Wijnand Renden houdt het per 1 mei voor gezien, omdat hij zich als voorzitter tegen plannen moet uitspreken, die hij als bestuurder in de raad heeft ingebracht. Niet makkelijk. Maar er wordt gestreden!

Ik heb verder met veel plezier in dit maart-nummer van Stad en Lande gegrasduind. En me ook wel verwonderd, hier en daar. Peter Noordermeer schrijft heel in het kort over kauri’s, schelpjes uit tropische wateren. Het Zeeuwse fregat Reigersbroek was volgeladen met kauri’s, toen het in 1738 schipbreuk leed en op de Westkappelse dijk terechtkwam. Sindsdien spoelen de schelpjes aan – de keutjes, en werd er zelfs het keutjesspel mee gespeeld. Tegenwoordig heb je de meeste trefkans bij Cadzand en op de Kaloot. Grappig toch, bijna drie eeuwen later. En dan ook nog te bedenken dat de kauri’s destijds betaalmiddel in de slavenhandel waren.

Michiel Verweij heeft veel informatie verzameld over de grafsteen van Zierikzeeënaar  Livinus Pels in Rome. Waarschijnlijk is de in 1526 overleden man naar Rome gegaan om een baan te vinden in de administratieve wereld rond de Curie. Het artikel over de familie Boogerd/Der Weduwen op de Oosthoeve is voer voor genealogen. Peter Noordermeer zet architect Ernest Groosman (1917-1999) in het zonnetje. Na de Tweede Wereldoorlog moest er in het beschadigde Bruinisse nieuw worden gebouwd. Van de 105 woningen in de Julianastraat, de Wilhelminalaan, de Irenestraat en de Beatrixstraat kunnen er 44 aan Groosman worden toegeschreven. Met varkenshok! Ze staan nu op de nominatie om te worden gesloopt.

Dan nog twee artikelen die ik niet zo goed begrijp. De familie Rost van Tonningen in Zierikzee: Jacob Rost van Tonningen (1753-1826) woonde een tijd in Zierikzee, was een niet onverdienstelijke inwoner. Dat hij een ruim artikel krijgt toebedeeld heeft hij te danken aan zijn 20ste-eeuwse nazaat Meinoud Marinus Rost van Tonningen (1894-1945), die overtuigd nationaalsocialist was en in de oorlog een bedenkelijke rol speelde. Eerlijk gezegd vind ik de kwade naam van een nazaat een vreemd uitgangspunt voor een artikel over een figuur op het breukvlak van de 18e-19e eeuw.

Tenslotte de stadhuisbeiaard van Zierikzee, een verhaal van Arie Abbenes. Ik raakte de draad kwijt. Er is sprake van een oude beiaard en een speeltrommel uit 1544. En een nieuwe beiaard, die in 1926 in Engeland wordt besteld. De oude wordt opgeslagen op de zolder van het stadhuis. In 1964 worden de oudste beiaardklokken in de Zuidhavenpoort geïnstalleerd. Ik neem maar aan dat het verhaal over de restauratie van die beiaard gaat. Hoewel ik me wel afvraag: waar is dat Engelse klokkenspel gebleven?

Stad en Lande, Historische bijdragen en mededelingen van de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland, 51e jaargang, maart 2014, nummer 139.

Dit bericht is geplaatst in Heemkunde, Tijdschriften met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.