Etty Hillesum boekpresentatie

etty

PERSBERICHT PERSBERICHT

Boekpresentatie en voorstelling rondom Etty Hillesum

Op vrijdag 17 januari 2014 organiseert boekhandel de Drvkkery een middag in de Burgerzaal van het voormalige stadhuis in Middelburg rondom de viering van de honderdste geboortedag van Etty Hillesum. Het boek Ik zou lang willen leven van Klaas Smelik en Janny van der Molen wordt deze middag gepresenteerd en actrice Julika Marijn geeft een voorstelling. Toegang is gratis.

Etty Hillesum werd in 1914 in Middelburg geboren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij een jonge, joodse vrouw. In een vrij korte, intensieve periode in het begin van de oorlog schreef zij elf dagboekschriften vol. Anderhalve maand voor haar dertigste verjaardag, overleed ze in Auschwitz.

Pas decennia later werd de naam Etty Hillesum bekend, na de verschijning van Het verstoorde leven (1981), een compilatie van fragmenten uit de dagboeken. Vijf jaar later volgde de integrale editie van de dagboeken en brieven. In 2012 kwam de uitgave van de zesde, herziene en aangevulde druk uit onder de titel Het Werk: 1941-1943.

Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog woonde Etty Hillesum in Amsterdam. Ze had een relatie met de veel oudere Han Wegerif, bij wie ze in huis woonde. Ondanks haar talenten en vrije levenswijze zat Hillesum met zichzelf in de knoop. Hier kwam verandering in toen ze op 3 februari 1941 kennismaakte met de uit Berlijn geëmigreerde psychochiroloog Julius Spier. Onder zijn invloed maakte Hillesum in tweeënhalf jaar tijd een enorme spirituele, persoonlijke groei door. Dit bijzondere proces ligt besloten in de dagboeken en brieven.

Het werk van Etty Hillesum heeft sinds de publicatie van Het verstoorde leven velen binnen en buiten Nederland gefascineerd en geïnspireerd. Op 15 januari 2014 is het precies 100 jaar geleden dat zij werd geboren. Voor hen die door Etty Hillesum zijn geraakt, is 2014 een jubileumjaar. Door middel van verschillende activiteiten wordt 2014 een werkelijk Etty-jaar.

Programma

13.30 uur: welkom door Anja de Groene, de Drvkkery
13.35 uur: voordracht Julika Marijn
13.45 uur: uitgever overhandigt eerste exemplaar boek van Klaas Smelik en Janny van der Molen aan de burgemeester van Middelburg Harald Bergmann
13.50 uur: toespraak burgemeester
14.00 uur: Klaas Smelik en Janny van der Molen over hun boek
14.50 uur: voordracht Julika Marijn
15.00 uur: einde bijeenkomst, verkoop en signeren boek

www.100jaarettyhillesum.nl

 

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Nieuw te verschijnen met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.