PZC-publieksprijs (tussenstand 5)

prijsDe laatste week. De top drie handhaaft zich: Tinka Leene, Geert de Bruijckere en Samantha Eising. Uit ervaring weten we, dat de laatste dagen, zelfs de laatste uren bloedspannend kunnen zijn. Komt die doos met briefkaarten nog op tijd, zijn de dubbelstemmers er al afgetrokken? Kortom, het is nog geen gelopen race.

Ik moet aan Goes denken. Daar hadden ze een paar jaar geleden met Danker Jan Oreel en Jan Zwemer met hun strip over de Zeeuwse geschiedenis al eens een bijna-prijswinnaar. Op het allerlaatste moment kwamen ze net een te verwaarlozen aantal stemmen te kort. Tinka Leene met haar Zeeuwse Knop Bakboek komt uit dezelfde stal, en is dus gewaarschuwd. Eerst de beer schieten, het is een wijs woord.

Want zo tussen u en mij gezegd, er wordt heel wat afgerommeld. Afgelopen week sloegen internetcollega’s op de PZC-redactie alarm. In één nacht waren er vijfhonderd stemmen op één titel van een en hetzelfde adres verstuurd. Fraude in doorgeslagen vorm. In de briefkaarten zien we ook bijzondere praktijken. Tien kaarten in volstrekt hetzelfde handschrift geschreven, maar wel met verschillende afzenders. Het is allemaal niet zo netjes. Maar wel erg leuk. Zo hoorden we vertellen dat een van de stemmenwervers in zijn dorp een stembus in de supermarkt heeft gezet, waar dorpsgenoten een formulier met voorbedrukte tekst in kunnen deponeren. Waarom ook niet?

De tussenstand van vrijdag 1 november, met cursief tussen haakjes het aantal stemmen van vorige week vrijdag; bij twee titels komt het aantal stemmen lager uit dan vorige week – dat heeft te maken met het verwijderen van dubbelstemmers.

1. Tinka Leene: Het Zeeuwse Knop Bakboek (1388 stemmen, 1064)
2. Geert de Bruijckere: Animaaltjes met een glimlach (1086, 839)
3. Samantha Eising: Adembenemend (848, 831)
4. Ellen de Vriend: Bitterzoet (748, 395)
5. Ludo Haers: #meermoetaniezijn (580, 486)
6. Petra de Boevere: Durf te doen (485, 487)
7. Sven Remijnsen: De beste Tour aller tijden (443, 398)
8. Anneriek van Heugten: Het verdwenen geweer (418, 324)
9. Albert de Bruijn: Davied (323, 327)
10. Eugène de Kok: Racoon, Alles voor het liedje (287, 279)

Stemmen op één van de in totaal 82 ingezonden boeken kan nog tot vrijdag 8 november 18.00 uur via www.pzc.nl/publieksprijs of door een (brief)kaart met uw favoriete titel te sturen naar PZC-publieksprijs, Postbus 91, 4330 AB Middelburg. De tussenstand wordt vanaf dinsdag 5 november dagelijks in de PZC gepubliceerd.
De PZC-publieksprijs is gelieerd aan de Zeeuwse Boekenprijs. Beide prijzen worden zaterdagavond 9 november in Middelburg uitgereikt. Voor de Zeeuwse Boekenprijs kiest een vakjury uit de 82 ingezonden boeken een winnaar.

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.