Patronenboek voor Zeeuwse streekdrachten

Uit de PZC van donderdag 29 augustus 2013:

klederPatronenboek voor Zeeuwse streekdracht

door René Schrier

KLEVERSKERKE – Over het vorige boek, het standaardwerk over Zeeuwse streekdrachten, hebben ze acht jaar gedaan. Nu zijn ze bezig aan het tweede boek en het gaat weer die kant op. Deze keer wordt het een boek vol patronen van streekdrachten.

Jeanine Dekker, Jolien Sturm, Liza van der Heijden en Susan Bakx hopen in 2015 met het patronenboek klaar te zijn. Maar dan ligt er ook wat. Wie een traditionele Zeeuwse klederdracht zelf wil maken kan in dat boek de patronen vinden. Toen ze aan de klus begonnen moesten ze alles zelf uitvinden. Er zijn wel gesprekken geweest met bijvoorbeeld de laatste kleermaker van mannenkleding of de enkele jakkennaaister die nog in leven was. Maar veel kennis bleek al verloren te zijn gegaan. Verder moesten de patronen zo weergegeven worden dat de tegenwoordige naaisters er mee uit te voeten kunnen. Uiteindelijk is gekozen voor het patroonsysteem dat de Ensaid modevakscholen gebruiken. Jeanine, (eind)redacteur, kwam op het idee om de structuur van een stamboom te hanteren voor het samenstellen van een compleet kostuum uit een bepaalde streek. Vraag is er genoeg naar patronen van Zeeuwse streekdrachten. Dat merken de vrijwilligers wel die nu met het patronenboek bezig zijn. Maar om die allemaal in een boek te verzamelen is nog wat anders. Want de bedoeling is dat met behulp van het patronenboek werkelijk alle Zeeuwse klederdrachten gemaakt kunnen worden. Stilletjes hopen de vrijwilligers die met het boek bezig zijn dat het bijdraagt aan een revival van de belangstelling voor de Zeeuwse streekdracht. Een belangstelling die verder gaat dan het opspelden van een Zeeuws knoopje. Liza van der Heijden: „Het zou mooi zijn als Zeeuwen net zoals de Noren op feest- en hoogtijdagen eens wat vaker in klederdracht lopen. Het wordt vaak in de sfeer van oubolligheid getrokken. Maar we koesteren toch ook onze monumenten.” Ook belangstelling uit andere hoek zou welkom zijn, vult Jolien Sturm aan. Ze denkt aan de modewereld, die op een eigentijdse manier met de patronen aan de slag kan. Een boek zoals dat over Zeeuwse klederdrachten is niet iets waar je rijk van wordt. Integendeel, uitgeverij Waanders wilde voor het vorige boek anderhalve ton hebben voor het werd gedrukt. Uiteindelijk zijn wel alle 4000 gedrukte exemplaren verkocht. Ook voor het patronenboek moeten sponsors gevonden worden.

 

Dit bericht is geplaatst in Nieuw te verschijnen met de tags , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Patronenboek voor Zeeuwse streekdrachten

 1. Edith van Kleeff schreef:

  Ik ben ontzettend benieuwd of het Zeeuws klederdracht patronenboek inmiddels is verschenen. Ik heb in mijn omgeving al verschillende vragen hierover gekregen.
  Hier regelmatig historische Schouwen-Duiveland feesten gehouden worden. En deze in Folklorische Zeeuwse klederdracht willen gaan vieren.

 2. Ook ik ben erg benieuwd of het patronenboek klaar is. Mijn dochter (18 jaar) doet haar examen in mei en wil graag traditionele kleding aan. (Wij wonen in Tanzania.) Haar oma komt uit Schouwen-Duiveland dus leek het leuk om vanuit die streek iets traditioneels te maken.

  • Closse schreef:

   Ik vrees dat het nog even zal duren voor het boek er komt. Ik keek er ook naar uit. Maar voor zover ik het heb begrepen gaat het tot nu toe nog niet door wegens geldgebrek, niet genoeg sponsors. We wachten af. Ik vind het wel heel jammer.

 3. Lien schreef:

  Ook ik ben geinteresseerd in zo’n patronenboek. Ik ben voor poppen klederdracht aan het maken en het is soms echt puzzelen.
  Hopelijk is er een uitgeverij die niet eerst zo veel geld wil hebben, of komt er subsidie voor dit project.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.