Slavenschip Leusden (bewerking)

slavenschipTwee jaar geleden promoveerde Leo Balai op zijn onderzoek naar de ondergang van het Amsterdamse slavenschip Leusden. Het schip verging op 1 januari 1738 in de monding van de Marowijnerivier in Suriname. Van de 680 Afrikaanse gevangenen overleefden er slechts zestien. Balai spreekt in dit verband van één van de grootste en meest veronachtzaamde scheepsrampen in de Nederlandse geschiedenis. Van zijn proefschrift – dat op dit weblog werd gesignaleerd – verschijnt nu een door de schrijver zelf gepopulariseerde versie. Bestemd voor een groot publiek, dus is de ondertitel deze keer: ‘Moord aan de monding van de Marowijnerivier’.

Leo Balai (Paramaribo 1946) was in zijn proefschrift al behoorlijk uitgesproken. Hij is van mening dat de slavenhalers hun gevangenen slecht behandelden. Dat de bemanning van de Leusden de luiken dichttimmerde op het moment dat het schip dreigde te zinken is daarvan voor hem een soort ultiem bewijs. Angst was de drijfveer van de scheepslieden, maar dat maakt hun misdaad er niet minder om.

Ik vond toen al dat Balai niet bepaald de nuance zocht. In de gepopulariseerde versie van zijn onderzoek doet hij dat nog minder. Zie de ondertitel. Op de cover van het boek zijn de woorden ‘moord’ en ‘Marowijnerivier’ in oranje letters gedrukt. Zie ook de opdracht: ‘Ter nagedachtenis aan de honderden Afrikaanse gevangenen die in 1738 aan de monding van de Marowijnerivier werden vermoord’. Zie de terminologie in de hoofdstuktitels: Opstanden, ziekten, moord. ‘De grootste moordpartij tijdens de gehele periode van de slavenhandel’, staat er achterop het boek.

Het boek is nu in het hart voorzien van een fotokatern, met oude illustraties en hedendaagse luchtfoto’s van de monding van de Marowijnerivier. Alle bijlagen en het complete notenapparaat zijn achterwege gelaten. Wat rest is een beknopte literatuurverwijzing helemaal aan het eind van het boek.

Vergeleken met de oorspronkelijke uitgave ziet het er allemaal behoorlijk veel goedkoper uit. Ik vraag me af of dit de manier is om meer lezers te trekken. Ik vind de uitgave er in vrijwel alle opzichten minder aantrekkelijk op geworden. Slechts één positief punt: de prijs is bijna gehalveerd.

Leo Balai: Slavenschip Leusden. Moord aan de monding van de Marowijnerivier – Uitgeverij Walburg Pers, 176 pagina’s, 19,95 euro.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Slavernijgeschiedenis met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.