Stad en Lande juli 2013

schouwHet is het vakantienummer 2013 van de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland. Daardoor kan ik het kort houden. Ik mis in dit nummer een wat langer, verhalender artikel. Deze aflevering hangt een beetje aan elkaar van redelijk willekeurig geplaatste bijdragen. Bij mij blijft dat soort goed bedoelde, maar wel erg heemkundige artikeltjes niet hangen. Ene oor in, andere uit, sorry.

Eindredacteur Peter Noordermeer spreekt namens de redactie van ‘een stevig nummer’. Dat is een kwestie van de bril die je opzet. Ik vind het aantal lezenswaardige artikelen gering. Het verhaal over vijf generaties Van Langeraad is een opsomming van namen. Met voor mij nog als opmerkelijkste feitje dat de jongste zoon opvolgt, en niet de oudste. ,,Waarschijnlijk is dit ingegeven om de ouders wat langer van inkomsten te voorzien”, schrijft Rinus van Langeraad KAzn. De Langeraads zijn overigens afkomstig uit Groede, Pieter Lambregtse van Langeraet werd daar in 1670 geboren.

Ik weet niet of achter de namen M.K. Buth en Ken Buth één en dezelfde auteur schuilgaat. M.K. Buth schrijft over arrensleden op Schouwen-Duiveland, Ken Buth besteedt aandacht aan de geschiedenis van een rijtuig, de barouchette. Betty Blikman-Ruiterkamp biedt een beknopte levensschets van Jacob Cats, doorspekt met typisch Catsiaanse gezegdes en uitspraken. Het huis in Brouwershaven, waar een steen vermeldt ‘Ouderhuis van Jacob Cats’, werd nooit door de familie Cats bewoond, zo lees ik. Een van de bijna vergeten Cats-spreuken: ‘als gij wandelt langs het strand, prijs de zee, maar houdt het land’. De schrijfster heeft het over de ‘raadspensionaris’ – raad behoeft in dit geval geen s.

Peter Noordermeer tekende de herinneringen op van een oud-medewerkster van het distributiekantoor in Zierikzee. In een apart artikel vertelt hij over een in het gemeentearchief gevonden brief van Marie Snijders van 22 december 1941 – ze is in Dordrecht de distributiekaart en de bijbehorende bonnenkaart van haar zus kwijtgeraakt. Jeroen Padmos verhaalt over Nathan Samuel Polak (1802-1871), die op de joodse begraafplaats in Zierikzee begraven ligt. Hij organiseerde loterijen en was onder andere agent voor landverhuizers.

De foto-zoek-rubriek heeft succes opgeleverd. Huib J. Leendertse en Johan Schoonen werden herkend als de mannen van het waterleidingbedrijf.

Het is me in eerdere nummers al opgevallen dat er vrij gemakkelijk oude krantenartikelen in extenso worden overgenomen: nu een artikel over straatnamen uit de Zierikzeesche Nieuwsbode van 15 augustus 1961. De aankondiging van een tentoonstelling van Zeeuwse kaarten in Veere is overgenomen van het persbericht van het Zeeuws Archief van 22 april 2013.

Voorzitter Peter Vleugel van de Excursiecommissie geeft achtergronden bij de excursie naar Kasteel Heeze en het Klokken- en Peelmuseum. Ik neem aan dat dit verhaal vooral bedoeld is voor de deelnemers en dat de excursie nog moet plaatsvinden. Ria Geluk tenslotte schrijft over de verbouwingsplannen van het Streek- en Landbouwmuseum Goemanszorg in Dreischor. Isolatie van het dak en een verplaatsing van de entree, veel meer kan ik er niet uit opmaken.

Stad en Lande, historische bijdragen en mededelingen van de Vereniging Stad en Lande van Schouwen-Duiveland, 50ste jaargang, juli 2013, nr. 137, contributie 20,- euro per jaar.

Dit bericht is geplaatst in Heemkunde, Tijdschriften met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.