Herinneringen aan Meester Schoenmaker

voorzijdeS_schoenmaker_D (1)Het zijn toch altijd weer de kleine dingen die het doen. Een cliché. Maar waar. Het zijn immers ook de kleine mensen die het doen. Zoals een dorpsonderwijzer, die honderd jaar geleden werd geboren. Herman Jacobus Schoenmaker was meester in Zoutelande. En (zondags)schilder. De in Zoutelande woonachtige dichteres Lutgarde Lievense-Nauts verzamelde herinneringen aan meester Schoenmaker. Van dorpelingen-leerlingen. En van zijn zoon Maurits. Het zijn liefdevolle portretten van een meester, knutselaar, schilder – kortom: een man, die zich een vaste plaats verworven heeft in de herinnering van vele Zoutelandenaren.

In de PZC editie Walcheren van dinsdag 6 augustus 2013 verscheen het volgende artikel:

In Zoutelande kende iedereen de Meester

Meester Schoenmaker komt weer tot leven in Zoutelande. Met een boekje en een overzichtsexpositie.

door Annemarie Zevenbergen
ZOUTELANDE – Het beeld dat in Zoutelande nog steeds leeft van meester Herman Schoenmaker is dat van een warm, godvruchtig man met belangstelling voor alles en iedereen. Van een geliefd amateurschilder, wiens werk nog immer talloze woonkamers in het kustdorp siert. Een duizendpoot ook; actief in kerk, zondagsschool, verenigingsbesturen zoals de schaatsvereniging Van Kras tot Krul en de jongelingsvereniging. Hij was sterk betrokken bij de dorpsgemeenschap en voltrok als ambtenaar van de burgerlijke stand veel huwelijken. Ook paren met huwelijksproblemen konden terecht bij de meester.
Zijn leven is nu vervat in het boekje Herinneringen aan Meester Schoenmaker, 1913 – 1995 en in een driedaagse overzichtsexpositie in de Zoutelandse Catharinakerk, de kerk die zo’n grote rol speelde in het leven van de schoolmeester.
Zoon Maurits Schoenmaker: „Het is aandoenlijk hoe de relatie tussen het dorp en mijn vader valt te lezen in het boekje. Hij roept nog steeds warme gevoelens op, maar hij had ook warme gevoelens voor Zoutelande. Het schetst overigens niet alleen zijn leven, het geeft ook een tijdsbeeld. Dat van een dorp met duizend inwoners, een wereld op zich. Iedereen kende iedereen. Er waren twee dorpsagenten die om de beurt dienst hadden. De groenteboer, bakker en melkboer kwamen afwisselend aan de deur. Er was ook een bloeiend verenigingsleven. Van 1 juni tot 31 augustus waren er badgasten, vanaf september was het dorp weer van ons. De winter was altijd gezellig. Mijn ouders en ik hebben er heerlijk gewoond.”
Meester Herman Jacobus Schoenmaker werd in 1913 in Vlissingen geboren en kwam in 1934 als kwekeling naar Zoutelande. Hij is er nooit meer vertrokken. De meester trouwde er zijn Truus, eveneens uit Vlissingen. Ook Truus (Bliek) speelde een vooraanstaande rol in de dorpsgemeenschap.
ldmatelierfoto: Lutgarde Lievense-Nauts bij het atelier van Meester Schoenmaker; daarnaast het huis waar het echtpaar Schoenmaker woonde – foto Lex de Meester

Samenstelster van het boekje Lut Lievense-Nauts betreurt het nog steeds dat ze de meester nooit heeft aangesproken. „Ik zag hem vroeger altijd bij zijn atelier. Pijp in de mond, vaak in gesprek met dorpsgenoten. Maar ik was jong en keek tegen hem op. Ik durfde het niet.” Nu ze de ontdekkingsreis door zijn leven heeft gemaakt voor boekje en overzichtstentoonstelling, begrijpt ze waarom Zoutelande zo dol was – en nog is – op de man. „Hij geeft mij een heel warm gevoel. Ik heb zoveel verhalen gehoord en zo veel spulletjes voor de expositie gekregen van dorpsgenoten. Ook mensen die al verhuisd zijn naar elders, hebben gereageerd. Zij zijn gebeld door vrienden die hier nog we wonen. Het voelt alsof hij hier echt weer aanwezig is.”

Lutgarde Lievense-Nauts (samenstelling): Herinneringen aan Meester Schoenmaker -Uitgever Fiona Hack, www.deklimmendester.nl, 80 pagina’s, 9,95 euro. Te koop in Zoutelande in de Catharinakerk tijdens de expositie, ’t Boekenhuisje aan de Langstraat en tijdens de kunstroute (15/16/17 augustus), De Bellink 4.

Dit bericht is geplaatst in Biografie, Heemkunde met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.