Aardenburgse dichtwedstrijd

Aardenburgse Dichtwedstrijd 2013

jij bent een meer
waarin ik onbevreesd
mijn slagen zwem, een
watergang die keer op keer

mij draagt naar hoger land:

haven in zicht, mijn

wrakke boot ruikt wal

ligt aangetast gemeerd
op stevig zand.  Jij bent het
die mij redden zal

jij hoort mijn stem

Dit is een fragment uit een gedicht van de winnares van de eerste Aardenburgse dichtwedstrijd. Als u nu na het lezen van bovenstaand fragment denkt, ‘dat kan ik ook’, of, ‘dat kan ik beter’, dan krijgt u nu de gelegenheid dit te bewijzen. Het thema van de wedstrijd is: Spiritualiteit, waarbij u uw helse verlangens niet hoeft te sparen.

Een driekoppige jury, onder voorzitterschap van Peter Quekel, zal de prijzen toekennen aan de dichters. De drie winnende gedichten zullen op donderdagavond 25 juli 2013 tijdens Het Hoge Woord naar aanleiding van de Culturele Week Aardenburg worden voorgedragen. Naast deze voordracht zijn er ook geldprijzen te winnen: € 75,- voor de winnaar en € 25,- voor de tweede prijs en derde prijs.

Verder is er nog een PET-prijs te winnen. Tijdens de avond zal het publiek een keuze maken uit een zestal voorgeselecteerde gedichten en een geldbedrag doneren in de rondgaande Pet waardoor de winnaar van de publieksprijs een door hen gegeven bedrag in ontvangst mag nemen.

Schrijft u poëzie, open dan uw dichtader en laat duizend inktstromen vloeien. Deelnemen kan uitsluitend via een inzending per post voor 1 juli 2013 naar Dichtwedstrijd Inktpotgenootschap, Brouwerijstraat 7, 4527 BW Aardenburg, Nederland. Raadpleeg eerst het wedstrijdreglement.

***************

Poëziedag – donderdag 25 juli 2013

Op donderdag 25 juli 2013 staat poëzie centraal in de Culturele Week Aardenburg. Jorien Brugmans begeleidt de vooravondwandeling door de straten van Aardenburg. Aansluitend staat een avondoptreden van Delphine Lecompte op het menu, voorzien een muzikaal intermezzo door Bernd Van Hulle, violist en muziekleraar aan de Aalterse academie. De avond wordt afgesloten met de uitreiking van de Aardenburgse Dichtwedstrijd. De organisatie en presentatie van de Poëziedag liggen in handen van het Inktpotgenootschap.

Programma

  • 18.30: Inloop ‘inhetherenhuis’, Sassenstraat 3
  • 19.00: Inleiding en presentatie programmaboekje door Ad van Rijswijk en Peter Quekel
  • 19.15: Wandeling door Aardenburg in aanwezigheid van Jorien Brugmans (winnaar van de 1e Aardenburgse Poëzieprijs)
  • 20.15: Hapje en drankje op een bijzondere plaats in de openlucht (bij slecht weer in ‘inhetherenhuis’)
  • 20.30: Optreden van Delphine Lecompte in ‘inhetherenhuis’
  • 20.45: Muzikaal intermezzo door Bernd Van Hulle en pauze
  • 21.30: Vervolg optreden Delphine Lecompte
  • 21.45: Uitreiking van de prijzen van de Aardenburgse Dichtwedstrijd: proclamatie en declamatie
  • 22.00: Napraten met een drankje

Over de dichters
jorien
Jorien Brugmans schildert in woorden en schrijft in beelden. Haar poëtisch werk kenmerkt zich door helderheid en toegankelijkheid in alledaagse menselijke taal. In stromende verzen en rijke klanken biedt ze lezer en toehoorder kans om mee te gaan in de volheid van de leegte.
De dichtbundels Kleine Leegte (2007), Grenzen (2009) en Over Vloed (2011) vormen haar verbeelding in woorden van menselijk (on)vermogen. Zowel in België als in Nederland geeft zij poëzievoordrachten, vaak in combinatie met haar beeldend werk. Ze is winnares van de eerste Aardenburgse dichtwedstrijd in 2009.

*****

Delphine-LecompteDelphine Lecompte debuteerde in 2004 in het Engels met de roman Kittens in the boiler, daarna schakelde ze over naar gedichten in haar moedertaal. Haar debuutbundel De dieren in mij viel twee keer in de prijzen: de C. Buddingh’-prijs 2010 en de Prijs voor Letterkunde van de Provincie West-Vlaanderen 2011. In januari 2012 verscheen van haar hand de bundel Blinde gedichten. Ze was een van de vijf genomineerden van de Herman de Coninckprijs 2013 voor de beste dichtbundel. Maar viel jammer genoeg niet in de prijzen.
Lecompte vertelt verhalen die je op verkeerde benen door tijd en ruimte verloren laten lopen. Ze schrijft met humor over werkelijkheden die direct toespreken en aanspreken. Ze dicht de dingen menselijke eigenschappen toe: een leugenachtige handpalm, een grootmoedige laars. Haar anekdotes zweven ergens tussen herkenbaarheid en dagdromen. Tussen mijmering en (des)illusie. Tussen zin en onzin. Een wereld waar het goed toeven is.

Praktische informatie Deelnameprijs: € 10,-. Meer info en reservering (bij voorkeur): info@inktpotgenootschap.nl en 0117 78 50 34.

De Poëziedag komt er met steun van de Stichting Cultureel Aardenburg. De Doopsgezinde Gemeente Aardenburg ondersteunt de Aardenburgse Dichtwedstrijd.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Poëzie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.