Schrijfworkshop Barbara Joy

Barbara JoyPERSBERICHT

Schrijfworkshop door Barbara Joy 

 

Na het succes van 2012 organiseert SCOOP in samenwerking met de Zeeuwse Bibliotheek weer een schrijfworkshop tijdens de Week van de AmateurKunst (WAK, 25 mei – 2 juni).

Schrijfster Barbara Joy geeft op zaterdag 25 mei 2013, tijdens de Week van de Amateur Kunst (WAK) in de Zeeuwse Bibliotheek aan de Kousteensedijk in Middelburg een schrijfworkshop van 13.00 uur tot 15.30 uur. De workshop wordt gratis aangeboden. Aanmelden kan tot 24 mei via romanafdeling@zeeuwsebibliotheek.nl.

Barbara Joy publiceerde begin mei haar eerste roman Schaduwvrouw. Ze is breed opgeleid en heeft met vrijwel alle genres ervaring. Accent van de workshop ligt op het verschil tussen belevend en vertellend schrijven. In de opzet is verder gekozen voor algemene schrijfadviezen, eyeopeners, die toepasbaar zijn op elke niveau en bij elk genre.

Na afloop krijgen deelnemers een brochure mee waarin alle informatie uit de workshop nog eens na te lezen is, aangevuld met kenmerken van de meest voorkomende literaire genres en schrijftips.

Meer informatie is ook te vinden op www.literatuurinzeeland.nl/actueel

Zelf zegt Barbara Joy over de workshop: ,,Met fantasie en plezier hebben in het schrijven kom je al heel eind. Maar een goed geschreven verhaal op papier krijgen is nog iets anders.” In deze workshop wil Barbara Joy door middel van een aantal schrijfoefeningen – die stap voor stap uitgelegd en geoefend worden, komen tot een stukje tekst waarin de belangrijkste aspecten van de Hogere Schrijfkunde (wat dat dan ook precies is) toegepast zijn.

,,Kort samengevat wil ik, voor zover de tijd het toelaat, onderstaande items behandelen:

1)   Het verschil tussen vertellend en belevend schrijven. Het belang van show don’t tell. / het vermijden van vertellersuitleg / het zo veel mogelijk tonen via zintuigelijke waarnemingen passend bij het psychologisch perspectief, aangevuld met wat je personage denkt, voelt en doet.

2)   Het op een natuurlijk passende manier integreren van de vijf W’s

3)   Hoe maak je je verhaal invoelbaar?

4)   De kracht van suggestie.

5)   Hoe schrijf je goede dialogen?”

,,Zo’n 80% van de verhalen die ik als jurylid onder ogen krijg, zijn vertelde verhalen, waarin een schrijver aanwezig is, die de zaken uiteenzet. Het klinkt misschien arrogant of streng en zo is het niet bedoeld, want ik heb respect voor ieders werk, maar deze verhalen worden meestal al snel aan de kant geschoven. Ook door uitgevers van Nederlandse literatuur. Vertellersuitleg hoort in goed geschreven verhaal niet thuis. Dat wordt gezien als een tekortkoming van de schrijver. Je zou het zo moeten beschrijven dat de lezer zelf kan concluderen hoe het zit zodat toelichten overbodig is.”

 

Dit bericht is geplaatst in Journalistiek, Proza met de tags . Bookmark de permalink.

0 reacties op Schrijfworkshop Barbara Joy

 1. Lutgarde schreef:

  “SCHADUWVROUW”
  is een gevoelige roman geworden die ontroert tot de laatste zin.
  De schrijfster weet haar hoofdrolspelers nauwkeurig te typeren zodat de lezer het meebeleeft. Het doordachte taalgebruik tijdens de communicaties, zoals o.a. van de jeugd, maakt het verhaal geloofwaardig. Net als de vele psychosociale problemen die aan de orde komen, zijn door de schrijfster vakkundig weergegeven. Daar is veel research aan vooraf gegaan.
  Zij toont de lezer hoe haar personages zich bewegen, waardoor het bijna op een toneelstuk lijkt. Er is voldoende ruimte over om als lezer zelf conclusies te trekken.
  Met haar prozaïsche beschrijvingen wordt de lezer meegenomen naar de talrijke plaatsen die een mooi sfeerbeeld scheppen, alsof hij mee op reis gaat. Dit getuigt van een sterk observerend vermogen van de schrijfster. Zij reikt de lezer ‘beelden’ aan en zo ervaart deze feilloos de gemoedstoestanden van de diverse personages en blijft hij betrokken in het verhaal. Én dat maakt de roman zo invoelbaar dat je hem het liefst achter elkaar zou willen uitlezen. Echter de heftigheid van de emoties is soms zo groot dat er voor een enkele lezer een rustpauze niet ondenkbaar is!
  Een sterke titel die door de hele roman zijn kracht behoudt.
  Met deze roman bewijst de schrijfster dat zij alle facetten van het schrijversvak beheerst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.