Verdronken dorpen

Het is stil geworden rond het Monument voor de Verdronken Dorpen op de dijk tussen Colijnsplaat en de Zeelandbrug (foto Willem Mieras). Veel commotie voorafgaand aan de plaatsing en onthulling, oktober 2010 – over de locatie en het geluid van storm, golven en mensenstemmen; een beetje commotie achteraf – over het onjuiste aantal dorpsnamen in de trap vóór het monument.  Kunstenares Lydia Schouten heeft in elk geval gekregen waar ze ongetwijfeld op hoopte: een vaste plaats voor haar kunstwerk en een hoop publiciteit. Nu de storm is geluwd wordt het weer tijd voor aardsere zaken. Wat dacht u van een gewoon boek over verdronken dorpen in Zeeland?

Dat treft. Bert Stulp heeft zich vastgebeten in het thema verdronken dorpen en is al enkele jaren bezig met een serie publicaties. In het pas verschenen deel 5 zijn de jammerlijk in de golven verdwenen nederzettingen in Zeeland aan de beurt.

Over de auteur, op de site van de uitgeverij: Bert Stulp studeerde sociale geografie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Al tijdens zijn studie specialiseerde hij zich in de historische geografie. Hij was docent aardrijkskunde aan een middelbare school in Hengelo. Na zijn pensionering heeft hij zich verdiept in het onderwerp van de verdwenen dorpen. ,,Als je eenmaal besmet bent met het virus van de ‘verdwenen dorpen’, zoals mij is overkomen, dan is er helaas geen weg meer terug. Je blijft speuren naar nieuwe gevallen van ooit aanwezige nederzettingen die soms heel lang, soms ook maar kort hebben bestaan. Van de plaatsen die je eenmaal opgespoord hebt, wil je steeds meer weten. Ook blijf je erop gespitst om overblijfselen, hoe miniem ook, van deze dorpen te vinden. En als je dan volgens jou een redelijk aantal van deze nederzettingen hebt gevonden en beschreven dan wil je ook graag anderen van deze ‘verdwenen dorpen’ laten meegenieten: een boek dus…”

Verslaggever René Schrier las het boek en schreef er afgelopen zaterdag 30 juli 2011 over in de PZC:

Van Wulperzand en Hinkelenoord – Nieuw boek over de geschiedenis van de verdronken dorpen in Zeeland brengt samenhang

door René Schrier

Het is weer eens wat anders om de geschiedenis van Zeeland te bekijken vanuit het oogpunt van verdwenen dorpen en steden. Dat heeft Bert Stulp gedaan en niet alleen de geschiedenis van Zeeland. Stulp schreef een serie van tot nu toe vijf boeken over verdwenen dorpen. Na een eerste algemeen deel, volgde een deel over West- en Zuid-Nederland, deel drie over Oost-Nederland, deel vier over Noord-Nederland en recent zag het deel over Zeeland het licht. Daarin staat per regio beschreven welke 118 dorpen in totaal in deze provincie verdwenen (meestal verdronken) zijn.

Veel van de informatie die Stulp weergeeft is ook wel in andere boeken over de geschiedenis van Zeeland terug te vinden, maar nooit in de samenhang van verdwenen dorpen. Niet elk dorp dat hij noemt is even interessant, zoals het voorbeeld van Westkerke op Schouwen-Duiveland. Daarover schrijft hij: ‘Was een dorpje dat al vóór 1500 aan de Oosterschelde is prijsgegeven. Omdat het al zo vroeg is vergaan, is er verder ook niets van bekend.’

Dan is de beschrijving over het Walcherse Westkapelle, Westenschouwen of de stad Reimerswaal uitvoeriger en interessanter. En lang niet iedereen zal het voormalige eiland Wulpen kennen. Dat ligt inmiddels in de monding van de Westerschelde, ten westen van Breskens, bij Cadzand. Op dat Wulperzand heeft zich de Gudrunsage afgespeeld, onderdeel van de strijd tussen de Noormannen en de Denen. Die Denen kwamen naar Wulpen om Gudrun te bevrijden die door de Noormannen was geroofd. Het heeft er zelfs de schijn van dat Stulp dankzij de Vlaamse historicus M. Cornaert een niet eerder ontdekt Zeeuws (Vlaams) dorp aan de geschiedschrijving heeft ontrukt. Het gaat om het dorp Briele, samen met Oostende, Avenkerke, Remboudskerke en Ten Dunen gelegen op het voormalige eiland Wulpen.

Wie de recente geschiedenis van Zeeuws-Vlaanderen paraat heeft zal ook verrast opkijken bij het lezen van de naam van de stad Waterdunen. Daar is zelfs een jeugdboek aan gewijd met de titel ‘Het verraad van Waterdunen’. Volgens mij kan dat boek momenteel herschreven worden onder dezelfde titel.

We lezen ook over twee verdwenen bedevaartplaatsen in Zeeland, Onze Lieve Vrouw op Zee op Schouwen-Duiveland en Hinkelenoord helemaal in het oosten van het huidige Reimerswaal tegen Brabant aan.

Stulp heeft een interessant en prettig leesbaar boek geschreven voor iedereen die in de geschiedenis van Zeeland geïnteresseerd is. Hij heeft ruim gebruik gemaakt van oude, maar ook modernere bronnen zoals Google Maps en Wikipedia. De kwaliteit van de illustraties had beter gekund, waardoor het boek ietwat goedkoop overkomt.

Bert Stulp: Verdronken dorpen in Nederland, deel 5. Uitgeverij Falstaff Media. ISBN 978-94-6129-045-8. Prijs: 19,95 euro.

De trap met namen van de verdronken dorpen aande voet van het monument bij Colijnsplaat.

Dit bericht is geplaatst in Geschiedenis, Zeeuws erfgoed met de tags . Bookmark de permalink.

0 reacties op Verdronken dorpen

 1. Chris van Dongen schreef:

  Graag wilde ik onderstaand boek over de verdronken dorpen in Zeeland bestellen

  Bert Stulp: Verdronken dorpen in Nederland, deel 5. Uitgeverij Falstaff Media. ISBN
  978-94-6129-045-8. Prijs: 19,95 euro.

  • Jan van Damme schreef:

   Beste Chris,
   Dit weblog is geen boekverzendhandel. Een bestelling kun je plaatsen bij de boekhandel bij jou in de buurt.
   Vriendelijke groet, Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.