Lezing Hans Laroes

PERSBERICHT

Lezing Hans Laroes - De littekens van de dagHans Laroes (Middelburg 1955), voormalig hoofdredacteur van het NOS Journaal, geeft dinsdag 27 november een lezing in de Drvkkery in Middelburg. Tussen 16.00 en 18.00 spreekt hij over zijn onlangs verschenen boek De littekens van de dag. Over de kracht, snelheid, de rol, de haast en de hype van de journalistiek.

Hans Laroes: De littekens van de dag –  Uitgeverij Balans, 256 pagina’s, 18,95 euro.

Over De littekens van de dag
Alles verandert. De manier waarop mensen met nieuws omgaan. De snelheid van nieuws. De rol van de journalistiek. Er is een stille, soms lawaaiierige revolutie gaande. Mensen zoeken hun eigen nieuws op hun mobieltjes en tablets. En als ze het niet zoeken, dan maken ze het wel zelf of bediscussiëren ‘brekend’ nieuws terwijl het zich voordoet op Twitter. #failjournalistiek. De rol van kranten neemt sterk af, de digitale wereld neemt alles over, radio en tv moeten nog maar zien dat zij hun positie kunnen behouden. En ondertussen rennen te veel journalisten van hype naar hype. Van Holleeder naar Haren. Alles met de ‘H’ van Haast.
 

 

Maar: iedere hoogwaardige samenleving is kwetsbaar. Informatie is de zuurstof voor een maatschappij waarin met enige rust en verstand wordt geoordeeld, en informatie, nieuws, moet kloppen. Haast en Hype zorgen mede voor een op de langere termijn afnemend vertrouwen in de brengers en de makers van het nieuws. Dat is een van belangrijke thema’s van De Littekens van de Dag, dat op 17 november bij uitgeverij Balans verscheen. 

Laroes kijkt vooruit en terug. Naar alles wat is veranderd en nog steeds aan het veranderen is. De toekomst is immers interessanter – want die kun je veranderen – dan het onvervormbare verleden.

 • Wat de kracht en de wijsheid is van de digitale massa’s en individuen
 • Waar de Arabische Lente en WikiLeaks voor staan: de ‘by-passers’ van de journalistiek
 • Waarom de kranten vroeger groot waren, en hoe ze speelden met hun toekomst
 • Waarom de ‘black box’ van de journalistiek open moet
 • Waarom de waarde van goede informatie niet in geld is uit te drukken
 • Wat de digitale revolutie deed en doet
 • Wat de ‘Puinhopen van de Journalisitiek’ zijn
 • Waarom de ‘Deskundige Die Nergens Iets Van Weet’ zo populair is
 • Waarom de spindoctor z’n middelvinger op stak
 • Wat de werkelijke waarde is van ‘slow journalism’

Dit bericht is geplaatst in Journalistiek, Proza met de tags . Bookmark de permalink.

0 reacties op Lezing Hans Laroes

 1. Pingback: Hans Laroes – Een korte biografie |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.