Juryrapport Zeeuwse Boekenprijs 2012

Soms blijken simpele zaken best moeilijk. Ik had bij het vorige bericht over de Zeeuwse Boekenprijs al het complete juryrapport willen plaatsen. Dan denk je: dat heeft de organisatie kant en klaar beschikbaar. Maar zo gemakkelijk gaat dat niet. Het is vast geen onwil, maar toch wel onhandigheid dat het twee dagen moet duren voor de digitale versie van het rapport beschikbaar is. Zo ver is het nu, met dank aan jurysecretaris Paul van der Velde. De uitslag weten we al. Maar ik vind het leuk hier het oordeel van de jury over alle vijf genomineerde boeken te laten lezen.

De Zeeuwse Boekenprijs 2012 werd afgelopen zaterdag 10 november 2012 uitgereikt in de Zeeuwse Bibliotheek in Middelburg. Commissaris van de koningin Karla Peijs is voorzitter van de jury, zij las het rapport voor:

,,Dit jaar vieren we de tiende editie van de Zeeuwse Boekenprijs die zich in de loop van de jaren heeft ontwikkeld tot een vast onderdeel van de culturele kalender van Zeeland. Dit jaar zijn er 46 boeken ingezonden door 30 uitgeverijen en er zijn 57 auteurs bij betrokken. De boeken zijn onderverdeeld in 7 categorieën: (auto)biografie (8), Geschiedenis/Heemkunde (6), Kinderboek (5), Kunst en Fotografie (6), Literaire fictie (9), Poëzie (4) en de categorie overig (8). De jury bestond dit jaar uit Ton Brandenbarg, Louise Fresco, Peter Jansen, Paul van der Velde en Floortje Zwigtman.

Dan ga ik nu over tot het voorlezen van het juryrapport en behandel de genomineerden in alfabetische volgorde.

Jan van Munster: Licht van Peter Lodermeijer is uitgegeven door Jap Sam Books. Het geeft een overzicht van de lichtobjecten van Jan van Munster waarmee deze Zeeuwse kunstenaar wereldfaam verwierf. Het is gepresenteerd in een fraai uitgevoerde catalogue raisonnee. Het boek schittert door een uitgekiende vormgeving en is zonder enige twijfel het mooiste boek dat dit jaar meedong. Elk hoofdstuk is geschreven vanuit het perspectief ‘licht’: werken met licht, licht als energie, licht en lichaam, licht en duisternis, en dat in drie talen: Nederlands, Duits en Engels waarmee het zich richt op een internationaal publiek.

Ik ben Maan van Maan Leo uitgegeven door Uitgeverij Wereldbibliotheek is een wervelend en uitdagend boek waarin de auteur op zoek gaat naar zichzelf. In barokke stijl wendt zij zich voortdurend rechtstreeks tot de lezer om te spreken over de obsessies van haar Quaterly life Crisis. Ze is dus 25 en presenteert zich als biseksueel, superslim, bang en een beetje leugenachtig. Het gaat over kleding, borsten, kinderhaat, liefde voor mannen op leeftijd en seksuele verlangens. Een plot is er niet, het ene hoogtepunt buitelt over het andere, waarbij de lezer wordt meegetrokken of afhaakt. Het boek heeft Monthy Python-achtige trekken en is vaak cabaretesk. Vermakelijk en ergerlijk tegelijk.

Café Walraven van Jan van Rijsingen uitgegeven door Uitgeverij AquaZZ is een roman die de lome en broeierige sfeer van het Zeeuwse platteland oproept. Tegen deze herkenbare achtergrond ontvouwt zich het verhaal van een man die door toeval blijft steken in het dorp waar hij opgroeide. Tegen het decor van het dorpscafé dat hij nieuw leven inblaast ontrolt zich het verhaal van een man die zichzelf tegenkomt en een affaire heeft met de dochter van zijn vroegere geliefde terwijl zijn vrouw in de Amazone door krokodillen wordt opgegeten. Het zet de poorten wagenwijd open voor talloze verwikkelingen die de lezer tot het laatst boeien. Een streekroman in de beste zin des woords.

Hier. 20 jaar Bløf van Ernst Jan Rozendaal uitgegeven door Uitgeverij Carrera is een meeslepende biografie van de meest populaire band van Nederland die leest als een jongensboek. Een succesverhaal, maar dat niet alleen. Het boek begint met de beschrijving van het dodelijke ongeval van drummer Chris Götte, een drama dat de band duidelijk heeft getekend. Als lezer word je meegenomen in de muzikale en organiosatorische ontwikkeling van Bløf. Rozendaal doet recht aan de band, de fans en de in de muziek geïnteresseerde lezer. In deze categorie is 20 jaar Bløf een echte topper.

Een meedogenloze vrede van André van der Veeke uitgegeven door Uitgeverij Liverse is een auteur die tot op heden bekend stond als dichter maar die met deze bundel van 22 verhalen bewezen heeft dat hij ook het proza beheerst. De bundel getuigt van een groot gevoel voor stijl en diep inzicht in de menselijke geest. Van der Veeke combineert deze eigenschappen in uitgebalanceerde oorspronkelijke verhalen die gepaard gaan met een originele verbeelding. De dialogen zijn knap en natuurlijk geschreven.

Dan is nu het moment suprême aangebroken. You either love her or hate her. Haar brutale debuut leidde tot verhitte discussies in de nationale pers. Met haar on-Nederlandse barokke stijl, grillige maar ook weloverwogen romancompositie en lef, schreef ze een van de meest prikkelende debuten van de laatste tijd. Een boek met tomeloze literaire ambities, dwars, onorthodox en provocerend. Maan verdeelt en heerst maar de jury van de Zeeuwse Boekenprijs 2012 besloot Maan Leo voor haar Ik ben Maan de Zeeuwse Boekenprijs 2012 toe te kennen.”

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.