Mama's borst is ziek

Hoe vertel ik het de kinderen? Je staat er niet bij stil, tot er iets ernstigs opdoemt waarvoor je niet een twee drie woorden hebt. In oktober was het de landelijke themamaand van borstkanker. In het jeugdboek Mama’s borst is ziek wordt het verhaal verteld van Luca en Sep. Hun moeder heeft ‘een raar bobbeltje in haar borst’. Hanneke de Jager verzorgde tekst en illustraties en maakte zo een boek, dat een mooi hulpmiddel kan zijn als je als ouder duidelijk wil maken, dat het leven niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Het thema wordt in het boek goed kinderlijk aangepakt. Misschien zelfs te – maar dat is  een kwestie van smaak. Je moet je in de kindergeest verplaatsen, natuurlijk. ,,Mama wil nooit meer bobbeltjes in haar lichaam hebben. De dokter doet heel erg haar best want ze is de knapste super bobbeltjesweghaal dokter van de wereld!!!” Operatie, chemokuur – het hele scala komt voorbij.

Ik ben wat aan de late kant met het signalement. Maar ik heb het vermoeden dat het boek een flink aantal jaren als voorlichtingsmateriaal dienst kan doen en dus vrij tijdloos is. In de PZC van zaterdag 6 oktober 2012 schreef Ondine van der Vleuten over de borstkankermaand. In dat kader vertelde ze ook over het initiatief voor het kinderboek en de uitwerking ervan. Dat gedeelte van haar artikel neem ik hier over.

Mama is ziek. Door een heel gemeen bobbeltje.

door Ondine van der Vleuten (PZC 6 oktober 2012, gedeelte van het artikel):

Net twee en net vier: zo klein waren de kindjes van Marja van Splunder, toen de Souburgse in januari 2010 te horen kreeg dat ze borstkanker had. ,,Ik vroeg me gelijk af: hoe ga ik dit aan mijn kleintjes uitleggen?”, zegt Marja terugkijkend. ,,Mijn jongste, Sep, heb ik toen we onder de douche stonden het bobbeltje laten voelen en verteld: ‘mama gaat straks naar het ziekenhuis toe en dan gaan ze het weghalen’. Luca is wat ouder, daar kon je al beter mee praten. Tegen hem zei ik: ‘mama is naar de dokter gegaan omdat ze een bobbeltje in haar borst heeft zitten. En de dokter heeft gezegd dat het geen goed bobbeltje was.’ Luca maakte er gelijk een gemeen bobbeltje van.”
Maar hoe ging Marja uitleggen wat chemo was? Dat mama misschien wel kaal zou worden en een pruikje zou moeten dragen? Dat ze misschien wel een nieuwe borst zou krijgen?
Op zoek naar boekjes of ander informatiemateriaal voor peuters en kleuters ontdekte Marja al snel dat er toen op dat gebied niets was voor kinderen onder de zes jaar.
In oktober 2010 bezocht Marja het Borstkankersymposium in het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis (ADRZ). Ze was herstellende van een borstamputatie en droeg een hoofddoekje omdat haar haar nog niet teruggegroeid was. ,,Op dat symposium kon iedereen ideeën indienen voor verbetering van de borstkankerzorg. Nou, ik had wel een idee: een prentenboek voor de allerkleinsten, zoals ik zelf gemist had toen ik het aan mijn kinderen moest uitleggen.”
Groot was de verrassing toen Marja te horen kreeg, dat het ADRZ haar idee wilde verwezenlijken. Marja werd daarbij nauw betrokken. ,,Wat er in moest staan wist ik wel ongeveer. Maar wat voor stijl het leukste was? In boekhandel De Drvkkery in Middelburg ben ik eens gaan rondkijken welke illustraties me aanspraken. Toen zag ik tussen de kinderboeken ‘Circus Pientje’ liggen, geïllustreerd door Hanneke de Jager. Ik wist direct: dat is het. Die wil ik hebben.”
Hanneke de Jager werkt op een heel bijzondere manier. Een computer komt er niet aan te pas. Met stukjes oude kleding en ander afvalmateriaal maakt Hanneke kleurige illustraties. Niet lang daarna reisde de Souburgse af naar Rotterdam, de woonplaats van de illustratrice, samen met kwaliteitsfunctionaris Peter Cijsouw en de oncologieverpleegkundige van het ADRZ, Inge Smit. ,,Hanneke en ik hadden direct een klik. Ze vroeg me mijn hele verhaal op papier te zetten, om zich goed in te leven.” Zo kwamen spontane uitspraken als ‘het gemene bobbeltje’, van Marja’s zoon Luca, in het boek terecht.
,,De oncologie-verpleegkundige heeft gezorgd dat het medische gedeelte klopte. Zij stuurde Hanneke spulletjes op, zoals de bh en de prothese. Ik heb er nog een Zeeuws accentje aan gegeven door Hanneke dingen te geven zoals een boerenzakdoek van Peter Cijsouw – daar zijn de gordijntjes in het boekje van gemaakt -, een sleutelhanger met bloedkoraaltjes en een Zeeuws knopje.”
Begin dit jaar kwam het bericht dat Hanneke de Jager klaar was. Uitgeverij Den Boer/De Ruiter verzorgde de druk. En op 5 oktober was het dan zover: in de Middelburgse boekhandel De Drvkkery werd het prentenboek Mama’s borst is ziek gepresenteerd: een ‘beeldend, vernieuwend en kleurig’ groot formaat prentenboek. ‘Ondanks het beladen onderwerp een optimistisch boek’, staat er op de achterflap, ‘troostvol en hoopvol, met hier en daar een knipoog’.

Hanneke de Jager (tekst en illustraties): Mama’s borst is ziek – Uitgeverij den Boer | de Ruiter, hardcover, geschikt voor 0-6 jaar, 16,50 euro.

Dit bericht is geplaatst in Jeugdboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.