Nominaties Zeeuwse Boekenprijs 2012

Ik weet niet hoe het u vergaat. Maar ik vond het vanochtend een feest om de PZC met een katern over de Week van het Zeeuwse Boek op de deurmat aan te treffen. De dubbele pagina met de genomineerden was de binnenkomer. Zeelands hoop in bange dagen, dacht ik. Waarom weet ik niet. Spannend. Er valt altijd iets op een jury aan te merken, maar dit jaar getuigen de geachte leden wat mij betreft van goede smaak.

Wat niet wegneemt dat ik ook Argentijnse Avonden van Carolijn Visser tot de toppers zou hebben gerekend. Ach, ik weet het wel, ze heeft de prijs al eens gewonnen en haar lijntje met Zeeland is dun. Maar in dit geval ga ik graag mee met Paul van der Velde, die de Zeeuwse Boekenprijs tien jaar geleden in het leven riep. Voor hem kan een boek over – bij wijze van spreken – ‘wandluizen’ ook meedoen, als het maar geschreven is door iemand die vanuit ‘een Zeeuwse bedding’ opereert. Lees Argentijnse Avonden – dat lijkt mij geschreven vanuit een Zeeuwse bedding.

Maar goed, de wel genomineerde boeken zijn zeker de moeite waard. Tot mijn grote opluchting zag ik dat alle titels afgelopen jaar op Zeelandgeboekt aandacht hebben gekregen. Want ik zag het al gebeuren: staan er meer dan honderd boeken in de betreffende periode op het blog, en tovert de jury een titel uit de hoge hoed die volstrekt aan me voorbij is gegaan.

Voor wie het heeft gemist: de jury van de Zeeuwse Boekenprijs bestaat uit commissaris van de koningin Karla Peijs (voorzitter), hoofdredacteur van het Zeeuws Tijdschrift Paul van der Velde (secretaris), de net afgezwaaide directeur van de Zeeuwse Bibliotheek Ton Brandenbarg, PZC-hoofdredacteur Peter Jansen, en twee gastjuryleden: hoogleraar Louise Fresco en schrijfster Floortje Zwigtman. De winnaar van de boekenprijs wordt zaterdag 10 november 2012 bekendgemaakt.

Ik ga hier niet alle boeken opnieuw aan u voorstellen. Kijk in de krant, of gebruik de zoekfunctie op dit weblog. Een voorkeur ga ik ook niet uitspreken. Het zijn stuk voor stuk voor Zeeland memorabele uitgaven. De jury kan (bijna) geen verkeerde keuze maken.

Ik zet de covers van de genomineerde boeken op een rij:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tenslotte: vergeet u niet te stemmen voor de PZC-publieksprijs op www.pzc.nl/boekenprijs? Dat kan nog tot en met vrijdag 9 november.

Dit bericht is geplaatst in Boekenprijs met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Nominaties Zeeuwse Boekenprijs 2012

  1. Riethoff schreef:

    Dhr. van Rijsingen – café walraven – heeft op het intranet van zijn werkgever waar 2700 mensen werken gevraagd om op hem te stemmen voor het beste Zeeuwse boek dus zijn uitslag mag zeker niet meetellen.
    groet Erik Riethoff

  2. Vind ik onzin, Riethoff. Ik denk niet dat mensen op een boek stemmen, alleen omdat de auteur dit vraagt. Als je erop stemt moet je er zelf wel achter staan!

  3. Gaat u zo door. Jakob P.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.