Zie de winnaars van de Walcherse Voorleeswedstrijd

Zaal hangt aan de lippen van de Walcherse winnaars van de Voorleeswedstrijd

MIDDELBURG – Presentatoren in de dop, vond de jury van Stijn Kalverboer  van de Fransciscusschool uit Middelburg en Emma Pattenier van school ’t Paalhoofd in Zoutelande (foto Ruben Oreel). De twee Walcherse scholieren lazen zaterdag het mooiste voor in de Zeeuwse Bibiliotheek en gaan op naar de provinciale finale voor de Nationale Voorleeswedstrijd, zaterdag 13 april.

door Claudia Sondervan
,,Al leest Emma een belastingformulier voor, dan hangt de zaal nog aan haar lippen”, aldus jurylid John Louws. Gelukkig las ze uit ‘Suzy D. in de puree’ van Karen Saunders over de melige wereldavonturen van een tienermeisje. Stijn ging een beetje te snel, maar las helder en boeiend voor uit het fantasievolle ‘Elvis Watt, Heppie Kemper’ van Manon Sikkel. Ze wonnen in een sterk veld van vijf deelnemers dat tekstfragmenten uit heel verschillende boeken aan droeg.  

Vita Witlox, de finaliste van de Ichtusschool in Vlissingen, kon door een misverstand niet aanwezig zijn, zaterdag. Daisy Harms van de Omnibus uit Vlissingen koos voor ‘Alaska’ van Anna Woltz, een boek over verbintenis en kwetsbaarheid. Fenne Groenenberg van De Leeuwenburch uit Middelburg las voor uit ‘Elvy’s wereld’ van Jill Schirnhofer. Die wereld is de brugklas van de middelbare school, een wereld vol ongeschreven ‘coolheidsregels’ waar ze als eindejaars van de basisschool zelf nog aan moet beginnen. Milou Koole van De Lispeltuut uit Oostkapelle liet zien de grote levensthema’s niet uit de weg te gaan en koos voor het dramatische ‘Achtste groepers huilen niet’ van Jacques Vriens. Ze koos de sterfscène van Akkie. En hield het droog.

Alle vijf deelnemers kregen zaterdag het boek ‘Eiland in de wind’ van Lieneke Dijkzeul.  Een beetje te dun boekje naar de smaak van Emma, waarschijnlijk. ,,Ik lees het liefst flinke boeken, van de omvang van Harry Potterdelen. Ik heb thuis een grote boekenkast, vol boeken. Die moet af en toe voor een deel leeggehaald worden, anders kunnen er geen nieuwe bij.” Ook Stijn is fervent lezer. Af en toe leest hij zusje Eva voor. Of hij zou willen presenteren later? ,,Ik wil de handel in. Dan moet je ook wel presentaties geven”, zegt hij.

Ontlading bij de trommelsessie van presentator Chris Smith. © Ruben Oreel

Voorlezen heet in de regel rustig te maken, maar presentator Chris Smith (DJ Vindicitiv) wist het lange stilzitten en de wedstrijdzenuwen te ontladen met een trommelsessie met de hele zaal. De leeskampioenen uit de groepen zeven en acht van de Walcherse basisscholen deden hun voorrondes dit keer voor het eerst per video.  De winnaar van de provinciale ronde mag met de hele schoolklas door naar het podium van de landelijke finale, woensdag 22 mei in Amstelveen.

Dit bericht is geplaatst in Leesbevordering met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.