Zelandia Illustrata helemaal on line

Zelandia digitaal

door Jan van Damme

Met ingang van morgen (13 maart 2019)  is de complete Zelandia Illustrata van het Zeeuws Genootschap der Wetenschappen digitaal te raadplegen. Het scannen van de verzameling historische kaarten en prenten nam enkele jaren in beslag. Als laatste onderdeel werden de grote, vaak moeilijk te scannen formaten toegevoegd. (Kaart van Zeeland 1542-1546 door Jacob van Deventer. collectie Zelandia Illustrata)

De basis van de historisch-topografische atlas Zelandia Illustrata werd gelegd rond 1700. Momenteel bestaat de collectie uit ruim achttienduizend kaarten, prenten, tekeningen, foto’s, glasnegatieven en prentbriefkaarten. Het geheel geeft een gevarieerd beeld van Zeeland sinds 1600. Het Zeeuws Archief in Middelburg beheert de verzameling en voerde het digitaliseringsproject uit.  Het Vlissingse bedrijf Oceanwide Expeditions sponsorde het project, de schepen van de onderneming zijn vernoemd naar beroemde cartografen.

Online kan nu op de site zeeuwsarchief.nl in de atlas worden gebladerd, via de beeldbank of via archieftoegang 294.

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.