Column: Slow start

De ochtend, die wil ik koesteren. De hele dag nog voor me, overhaasten is zonde. Kijk eens naar de opgaande zon.

Slow start

door Jan van Damme

Op tijd opstaan, dat wil begin februari zeggen: als het nog donker is. Mijn vaste kopje thee, mijn vaste boterhammetje met hagelslag. Even voelen hoe fris het is, om te weten of ik mijn handschoenen aan moet. Dan twintig minuten naar buiten met onze zwart-witte en altijd goedgemutste Dibbe.

Een ‘slow start’, in goed Nederlands.

Met het oog op de niet zo lang uitgesponnen levensduur van naaste familieleden probeer ik de laatste weken wat kilo’s kwijt te raken. Thee in plaats van driedubbel gesuikerde koffie. Bier heel matig of niet. Mijn liefhebbende wederhelft vult dagelijks een bakje met komkommer- en wortelschijfjes, om mijn altijd opduikende zin in zoet in te tomen.

De elektrische fiets moet nog even wachten, die komt aan de beurt als de zon ook licht geeft aan het eind van mijn werkdag. Beladen met goede wensen en dito voornemens stap ik in mijn witte, half-elektrische bolide. Met een gangetje van net dertig – zo hard mag je daar – hobbel ik over de verkeersdrempels van de Middelburgse Noordweg. Een mooie snelheid om het motorblok enigszins op temperatuur te laten komen.

Elke ochtend heb ik meteen minstens één auto aan mijn bumper kleven
Dan voeg ik in richting rondweg. Het eerste stuk mag je 50 kilometer per uur. Elke ochtend heb ik meteen minstens één auto aan mijn bumper kleven. Alsof je een obstakel bent. Na de bocht naar het 80-kilometergedeelte groeit de sliert achter me. Ze kleven, ze pushen, ze hebben onbeschrijflijke haast. Gas, geef gas voel ik de meute denken.

Ik denk terug: haal eens adem, begroet de dag, gun uw motor de tijd om de smering op peil te brengen. Kijk, daar tuft een boer naar zijn koeien. Het waterschap heeft net voor de tunnel onder het kanaal een boomplantdag gepland. In het Sloegebied wenken de wieken van een groeiend legertje windmolens. Richting Vlissingen staat de boulevardhoogbouw uitnodigend afgetekend.

Een ‘slow start’. Dat zouden meer mensen moeten doen.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.