Wim Hofman (131): Wij maken een hart

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Een selectie van zijn columns verscheen eerder in boekvorm onder de titel Bramen plukken.

Het gaat er dus om dat je iets koopt: een kaart met daarop: ‘Happy Valentine!’ Of: ‘Zoenen?’ Of ‘Vrolijke Valentijn’ . Of: ‘Zullen we neuken?’ Voor veel mensen gaat liefde namelijk onmiddellijk gepaard met seks.

Wij maken een hart

door Wim Hofman

Binnenkort is het Valentijnsdag, een curieus feest dat door de Amerikanen op een slimme manier ook hier lekker commercieel gemaakt is. De dag heeft niets te maken met de Valentijnen van de Roomse heiligenkalender, nee, het gaat erom dat men kaarten koopt of cadeaus of bloemen die men dan op die dag opeens aan een geliefde schenkt. In oorsprong ging het om geheime liefdes, maar dat hoeft nu niet meer. Openheid werkt veel beter, want stel je voor dat je niets krijgt!  Het gaat er dus om dat je iets koopt: een kaart met daarop: ‘Happy Valentine!’ Of: ‘Zoenen?’ Of ‘Vrolijke Valentijn’ . Of: ‘Zullen we neuken?’ Voor veel mensen gaat liefde namelijk onmiddellijk gepaard met seks. Maar je kunt ook kant en klare cadeaus kopen: een dienblad met daarop: ‘Zullen we vandaag in bed blijven?’ Of een cupidootje met pijl en boog en een hart. Je ziet inderdaad vooral veel harten. Ballonnen in de vorm van een hart, kaarten in de vorm van een hart, lolly’s, taarten, koeken in de vorm van een hart. En dat terwijl we heel goed weten dat  liefde tussen de oren zit en het hart een bloedpomp is. Daarom zie je ook wel dat tegen Valentijnsdag bijna levensechte harten te koop zijn, die van kunststof of gummi  zijn gemaakt.

Er zijn geschenkbonnen waarmee je een hartje kunt laten tatoeëren, liefst dicht bij je eigen hart. Maar je kunt natuurlijk ook iemand  gewoon een cadeau geven, een reis naar Parijs, de stad van de liefde, of desnoods een abonnement op de PZC.

Of je kunt zelf iets maken. Hiernaast een voorbeeld: een hart  gemaakt met een aardappelstempel. Niet dat je dat per se zelf hoeft te doen: je kunt het hart dat hiernaast staat ook uitknippen en opsturen of een aardappel naar je geliefde sturen, zodat die zelf naar hartenlust  een hart kan stempelen.

Ik zei het hierboven al: het is het leukst om stiekem iets aan iemand te sturen. Bij de gedachte alleen al kun je je verkneukelen en je kunt er mensen enorm mee vervelen.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.