Schrijfcafé voor vrouwen in Middelburg

In het Schrijfcafé leer je niet schrijven, je geeft woorden aan je gevoelens

MIDDELBURG – Tanja Harpe begon tien jaar geleden met een schrijfcafé voor vrouwen in Middelburg. Over twee weken is ze toe aan de honderdste sessie. ,,We hebben veel plezier en worden soms ook diep geraakt.” – foto Lex de Meester

door Maurits Sep

Eerst maar even twee misverstanden uit de weg ruimen. Ten eerste: het is een schrijfcafé, waar wordt geschreven door vrouwen. En dus geen schrijverscafé waar schrijvers actief zijn. Ten tweede: er worden geen schrijvers opgeleid.

Harpe: ,,Het gaat niet om de techniek en de vorm. Het gaat erom dat je vanuit jezelf schrijft, dat je woorden geeft aan wat je van binnen voelt. Daar vellen we ook geen oordeel over. We zeggen niet of iets mooi is geschreven. Iemand schrijft iets en leest dat voor, wij luisteren met aandacht.”

Ze had zelf nooit gedacht dat het zo aan zou slaan, en zo lang zou bestaan. Tanja Harpe woonde in 2009 pas net in Middelburg. Ze hoorde dat ergens in het land een schrijfcafé was opgericht door Christine de Vries, en dacht: misschien is dat ook iets voor de vrouwen in mijn nieuwe woonplaats?

Op een januari-ochtend in 2009 opende het schrijfcafé in de espressobar Ko D’ooooooor, die toen nog bestond, in de Lange Noordstraat. Dertig dames wilden dit wel eens meemaken. Een aantal kwam regelmatig terug en anderen werden voorbijgangers. Inmiddels heeft zich een redelijk vaste groep liefhebbers gevormd, die een nieuwe thuisbasis heeft gevonden in jazzcafé Desafinado.

Het schrijfcafé is alleen voor vrouwen. ,,Er is één keer een man bij geweest en na afloop hebben we dat besproken. Toen is besloten dat niet meer te doen. De sfeer verandert er toch door. De vrouwen willen zich veilig voelen om de dingen te delen die ze vanuit hun binnenste schrijven. Als er mannen bij zijn, voelen ze daarvoor een te hoge drempel.”

Doordat ze soms heel diepe gevoelens delen, vinden de vrouwen herkenning en zelfs troost bij elkaar, vertelt Harpe. ,,We hebben veel plezier en worden soms ook diep geraakt. Uit het schrijfcafé zijn daardoor ook nieuwe en hechte vriendschappen ontstaan.”

Tanja Harpe is niet van plan na het bereiken van deze mijlpaal te stoppen. Daarvoor heeft het schrijfcafé ook voor haar persoonlijk te veel waarde gekregen. ,,Mijn schrijven is in een doorgaande stroom gekomen. Ik heb inmiddels drie dichtbundels geschreven. De titels zijn een weerslag van mijn ontwikkeling in deze tien jaar.”

De eerste bundel heet Verstilde bespiegeling, daarop volgde Rondom eb en vloed, en de meest recente is Zee-Kracht. ,,Wat dat mij laat zien, is dat ik kracht ben gaan halen uit het schrijven, uit de zee, uit de vriendschappen die ik hier heb gevormd. En dat mijn creativiteit is toegenomen.”

Wie wil deelnemen aan het honderdste schrijfcafé op dinsdag 12 februari van 10.30 tot 12.30 uur in Desafinado in Middelburg, moet zich voor deze ene keer opgeven voor 5 februari via tanjah7@gmail.com. Meer informatie is te vinden op www.schrijfjevrij.nl

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Schrijverscorner met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.