Column: Scherpbier

Nieuwsberichten over de schooltijden in Zeeuws-Vlaanderen. Ze willen liever pas om 9.00 uur beginnen. Dat is goed voor het puberbrein. Tja.

**************************************

Scherpbier

door Jan van Damme

Oostburgers waren luxe paarden. Die konden naar school lopen. En tussen de middag, als de buitengebieders in een overvolle aula mochten aanschuiven, gingen zij doodleuk naar huis. Net als de meeste leraren die vaak op een paar minuten wandelen woonden.

Gisteren las ik in de krant dat de eerste bel van het Zwin College in Oostburg om 8.15 uur gaat. Dat was in mijn tijd, eind jaren zestig, niet anders. Alleen heette mijn nog niet gefuseerde school toen KWL, Koningin Wilhelmina Lyceum. Vlakbij de watertoren, daar moest je zijn. De lokalen zijn inmiddels verbouwd tot appartementen.

Vanuit Groede fietste ik een half uur. In het voor- en najaar was dat vooral gezellig, met een hele kluts scholieren over de Scherpbierseweg. Vaak wind tegen. Met een beetje strategisch rijden achterin de groep was dat goed te doen.

De winter was anders. Van de mooiweerfietsers bleek je vaak één van de weinigen die niet werden gebracht of de bus namen. Je doorkliefde het duister, of het bijna-duister als de maan een goede bui had.

Over de verstilde polderweg naar school, langs boerderijen in winterslaap. De gemeentewerkers van Groede waren vroeg en hadden hun deel tot de gemeentegrens van Oostburg al gestrooid. Daarna was de weg een lange ijsbaan. In de berm fietsen was de enige optie.

De half bevroren vingers, de lekke banden, de gaten in de weg en de valpartijen, ik ben ze vergeten. Als je te laat was, wachtte in de hal van de school de conciërge in zijn eeuwige stofjas. Of, als je pech had, rector Waalwijk die ijs en materiaalpech maar een matig excuus vond.

Boudewijn de Groot moest nog gaan zingen over de eenzame fietser, krom gebogen over zijn stuur tegen de wind. Misschien heeft hij mij voor ogen gehad. De eerste les pas om negen uur laten beginnen? Wie dat voorstelt moet om half acht ’s ochtends toch eens over de Scherpbierseweg fietsen.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Één reactie op Column: Scherpbier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.