De Kelderman van Hulst

De Kelderman wijst de weg

Rudy Buysrogge brengt in zijn nieuwe jeugdboek ‘De Kelderman van Hulst’ bronzen beelden tot leven. Dankzij een magische steen praten eeuwenoude geesten tegen kinderen, die hun beeldscherm even op zwart zetten.

door Jan van Damme

Twee Hulster knapen: Ryker en Tijmen. Ze zitten in groep 8 van de Willibrordusschool. In de zomer mag het duo met Rykers ouders mee op vakantie naar het Griekse Chios. Daar begint hun avontuur als ze de jonge geitenhoeder Alexis na een ongelukkige val thuis brengen. Zijn oma is de jongens dankbaar (pagina 22): ‘In de halfdonkere huiskamer opende ze een kastje en nam er een zilverachtig doosje uit. Ze opende het met een piepklein sleuteltje en haalde er een zwarte steen uit, ongeveer zo groot als een duivenei. De steen blonk alsof hij elke dag werd gepoetst.’

In de warmwaterbronnen op het eiland worden stenen gevonden, die een magische kracht hebben. Natuurlijk blijken de jongens zo’n exemplaar te hebben gekregen. Terug thuis in Hulst ontdekken ze stukje bij beetje waartoe hun uit de aarde opgeborrelde steen in staat is. Mits je maar de goede spreuk erbij zegt.

Ryker en Tijmen zijn de hoofdpersonen in ‘De Kelderman van Hulst’, het tweede jeugdboek van oud-leerkracht Rudy Buysrogge (1946). In 2017 debuteerde hij met ‘Het geheim van de Hulster wallen’. Voor zijn verhalen put hij voor een belangrijk deel uit eigen belevenissen. Zo ook voor de ‘Kelderman’: ,,Enkele jaren geleden brachten mijn vrouw en ik een vakantie door op Chios, een van oorsprong vulkanisch eiland. We waren verwonderd over de gitzwarte stranden van kleine gepolijste stenen. Op meerdere plaatsen waren warmwaterbronnen. Zo’n gave zwarte steen heb ik mee naar huis genomen en hem aan mijn kleinzoon gegeven. In het verhaal heb ik de steen magische krachten toegedicht.”

Rudy Buysrogge bij de beelden aan de Keldermanspoort in Hulst – foto Camile Schelstraete

Het idee voor de incomplete toverspreuk deed hij tijdens die vakantie op in het klooster Néa Moni: ,,Van de teksten op de muren begrepen we niets. In mijn verhaal is één van die spreuken door afbrokkeling van de kalk op de muren nog maar half leesbaar. Een volledige spreuk geeft aan de zwarte steen magische krachten.”

Dat wordt in het boek de uitdaging voor Ryker en Tijmen. ‘Geloof in de kr…’, die spreuk moeten ze volledig zien te krijgen. Ook met de niet volledige zin kunnen ze al wonderbaarlijke fratsen uithalen, zoals hun papegaai in het holst van de nacht laten krijsen.

De beelden bij de Keldermanspoort spelen uiteindelijk een centrale rol. Pagina 64: ‘Bronzen beelden van voornaam uitziende mannen. Een van de twee stond op een sokkel, een soort verhoog en stak zijn armen uit alsof hij wilde zeggen: geef maar hier, dat zwaard is niks voor jou. De ander stond met een gebogen hoofd. Aan zijn houding kon je zien dat hij van het zwaard af wilde’. Het beeld op de sokkel is Frederik Hendrik die aan het eind van de Tachtigjarige Oorlog Hulst op de Spanjaarden veroverde. Via hem horen de jongens de stem van de geest van een abt van het verdwenen Minderbroederklooster. Die laat weten dat zijn geest altijd met de magische steen meegaat: ‘Of je op de Markt bent of op het plein van de Willibrordusschool, op de wallen loopt of bij hockeyclub Rapide, op het kunstgrasveld van HVV24, overal ben ik bij je door deze magische steen’.

Rudy Buysrogge schreef een lekker eigentijds avontuur, dat jongeren van de leeftijd van Ryker en Tijmen zal aanspreken. Als die lezertjes opletten, kunnen ze de schrijver leren zorgvuldiger met leestekens om te gaan.

Rudy Buysrogge: De Kelderman van Hulst – Eigen uitgave, hardcover,152 pagna’s, 15,- euro.

Dit bericht is geplaatst in Jeugdboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.