Op de markt van Zierikzee is poëzie ook wat waard

Zierikzee -voorlezen van gedichten op de markt
Agaath van Zeventer draagt een gedicht voor op de markt voor Passant Wilma Almekinders en rechts Ariene van Westen – foto Marieke Mandemaker

Op de markt is poëzie ook wat waard

ZIERIKZEE – Bezoekers op de markt en in enkele winkels in Zierikzee kregen vanochtend (donderdag 31 januari 2019) bij het begin van de Nationale Poëzieweek gedichten voorgedragen en uitgedeeld.

door Ali Pankow

Marktkooplui tonen zich vaak meesters in korte, humoristische rijmpjes. ‘Vraag niet hoe het kan, maar geniet ervan’ of ‘Op de markt is je gulden een daalder waard’ zijn bekende voorbeelden van ‘marktgebonden’ poëzie.

,,De weekmarkt lijkt ons dan ook een goede plek om te beginnen met het uitdelen van gedichten’’, zegt Ariene van Westen. Zij is coördinator van de Poëziekamer Schouwen-Duiveland en zet zich graag in om mensen met poëzie te laten kennis maken.

Leden van de Poëziekamer hebben op haar uitnodiging een selectie gemaakt van enkele gedichten die het begrip ‘vrijheid’ op toegankelijke wijze verwoorden. Vrijheid is het thema van de Nationale Poëzieweek 2019.

Met een stapel gedichten onder de arm stapt zij op de kraam van Corstanje Fruit af. Mag zij hier wat poëzie op de houten balken van de kraam bevestigen en wat gedichtjes tussen het fruit en de groenten verspreiden? ,,Ja, hoor dat is prima’’, zegt verkoper Ruud Schutter.

Donald Duck

Zijn ogen lichten op als hij de naam Cees Buddingh’, auteur van het gedicht Kooitje hoort noemen. Is Schutter een kenner? ,,Welnee, veel verder dan de Donald Duck kom ik niet, hoor, maar ik vind dit best een leuk initiatief’’, zegt hij grinnikend als het betreffende gedichtje tussen de worteltjes prijkt:

Mooi is een kooitje
met een kanarie erin
heel mooi ook een kooitje
met een parkiet erin
met een merel erin, een kolibrie erin,
een slavink erin, een bos wortelen erin,
blokjes marmer erin, een glas water erin
maar het mooiste is eigenlijk
een kooitje met niets erin

Iemand die ook dapper volhoudt poëzie onder de mensen te brengen, is Agaath van Zeventer. Zij trok jarenlang de kar van het ‘Dichterscollectief Schouwen-Duiveland’, maar dat bestaat volgens haar alleen nog maar in ‘sporenvorm’.

Misschien dat het over twintig jaar weer eens opleeft, maar voorlopig blijft zij op haar eigen manier actief met bewijzen dat gedichtjes heel toegankelijk kunnen zijn. Op deze dag citeert zij her en der tussen het winkelend publiek het rijmpje:

Pappa
Jij bent de zon
Jij bent de zee
Jij doet de afwas
Ik kijk T.V.

Dat is kort en krachtig, maar Van Zeventer doet het naast in het Nederlands nog wel in vijf andere talen: Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. De twee poëzie verspreidende vrouwen oogsten brede belangstelling en op veel gezichten een glimlach.

In de Bibliotheek Zierikzee is tijdens de Nationale Poëzieweek tot en met 7 februari een expositie te zien met gedichten en bijbehorende posters, gemaakt door tweede klas mavo-leerlingen van Pontes Pieter Zeeman. Ook hierin staat het thema vrijheid centraal.

Zij deden dat onder leiding van tekendocente Karin den Haan. ,,We hopen hiermee een eerder project weer nieuw leven in te blazen. Dat betrof een samenwerking tussen de vakken Nederlands en Tekenen met als resultaat een jaarlijkse tentoonstelling in de bibliotheek. Volgend jaar willen we graag ook weer brugklassers in dit project betrekken’’, zegt Den Haan.

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Poëzie met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.