Lezingen: Maand van de Spiritualiteit

PERSBERICHT

Twee lezingen in de Drvkkery Middelburg in kader van Maand van de Spiritualiteit

MIDDELBURG – Boekhandel de Drvkkery in Middelburg organiseert twee lezingen in het
kader van de Maand van de Spiritualiteit. Op zondag 3 februari vertelt Inez van Oord,
oprichter en oud-hoofdredacteur van het magazine ‘Happinez’, over haar boek ‘Rebible’.
Arabist en theoloog Eduard Verhoef verzorgt donderdag 21 februari een inleiding in de Koran. Kaarten kosten €5,- per lezing.


Zondag 3 februari: Inez van Oord
Inez van Oord, oprichter van het populaire mindstyle magazine ‘Happinez’, is op zondag 3
februari om 15.00 uur te gast in de Drvkkery om te vertellen over haar boek ‘Rebible’. In dit boek geeft Inez van Oord een nieuwe manier om naar de verhalen te kijken die in de Bijbel worden verteld. Kaarten kosten €5,-.
Na jaren van omzwervingen langs met name oosterse spirituele stromingen, keert Inez van
Oord in dit boek terug naar het boek waar het in haar leven mee begon: de bijbel. Bevrijd van het knellende keurslijf van de godsdienst van haar jeugd herleest ze nu met een frisse blik de bijbelverhalen. En komt tot de ene verrassende ontdekking na de andere. Rebible is een aanstekelijk geschreven, hernieuwde kennismaking met een eeuwenoud boek, dat (tot
verrassing van de auteur) niet ophoudt te inspireren.

Donderdag 21 februari: Eduard Verhoef
Eduard Verhoef (theoloog en arabist) vertaalde de Koran in het Nederlands (2016) en schreef er ook een toelichting bij (2017). Op donderdag 21 februari vertelt hij over plaats en tijd van ontstaan van de Koran en de islam. Ook zal hij aan de hand van een aantal teksten laten zien hoe dicht Koran en Bijbel (Hebreeuwse Bijbel en Nieuwe Testament) bij elkaar staan. Kaarten kosten €5,-.
De Koran staat in Europa te boek als een merkwaardig verschijnsel dat meegekomen is eerst met gastarbeiders en daarna met vluchtelingen. De Koran is een heilig boek van de islam en daarmee voor ons een vreemde tekst van ergens ver in het Oosten. Minder bekend is bijvoorbeeld dat de tekst van de Koran in hoge mate is ontleent aan de Bijbel, dat allerlei bijbelse figuren er talloze malen ter sprake komen en dat er met veel waardering over de bijbelse traditie gesproken wordt. Jezus scoort bijvoorbeeld erg hoog in de Koran.
Eduard Verhoef verzorgt lezingen in binnen en buitenland.

Essay
Filosoof, schrijver en programmamaker Stine Jensen schreef het essay van de Maand van de Spiritualiteit. Eerste liefde is een filosofische, persoonlijke en spirituele mijmering over liefde en de rol die aandacht daarin heeft. Het boekje is in de winkel te koop voor €3,75.
Het kat- en muisspel is in het begin van de liefde één van de meest verfijnde
aandachtsspelen. Als de liefde langer duurt, wordt gebrek aan aandacht de oorzaak van het
probleem én het medicijn voor herstel: ‘we moeten elkaar meer aandacht geven’. Dit essay
gaat over de taal en verbeelding van eerste liefde, en de lessen over de kunst van het
aandacht geven.

Maand van de Spiritualiteit
Spiritualiteit, het is een genre waar alle lezers (on)bewust mee bezig zijn. In een tijd waarin er een contante tsunami van informatie op je af komt, is het soms moeilijk om de rust te bewaren en je aandacht te leggen op de zaken die er voor jou echt toe doen. Het is dan ook niet voor niets dat titels als Ikigai, De edele kunst van not giving a fuck, Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt of Mindgym goed scoren. De Maand van de Spiritualiteit staat daarom in het teken van aandacht.

Voorverkoop
Kaarten zijn te koop in de Drvkkery en via www.drukkerijmiddelburg.nl

Dit bericht is geplaatst in Agenda, Godsdienst met de tags , , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.