Wim Hofman (130): Maan

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Een selectie van zijn columns verscheen eerder in boekvorm onder de titel Bramen plukken.

Mensen hebben een speciale aandacht voor de maan. Dit hemellichaam roept van alles en nog wat op, of zij nu rood is of verduisterd of afnemend of niet.

Maan

door Wim Hofman

Dit jaar valt Pasen 21 april. Iedereen die denkt: ‘Wel laat dit jaar!’, moet de schuld op de maan schuiven. Dezelfde maan die, toen hij er wat rossig uitzag, Bloedmaan en zelfs Bloedwolfmaan werd genoemd en waarvoor duizenden mensen uit bed zouden gaan om ernaar te kijken en er foto’s van te maken. Die maan zou onheil aankondigen en zij zou een bijbels voorteken van het einde der tijden zijn en er zou ons een apocalyptische, nee, een cataclystische en periontalistische ramp te wachten staan.

Mensen hebben een speciale aandacht voor de maan. Dit hemellichaam roept van alles en nog wat op, of zij nu rood is of verduisterd of afnemend of niet.

De maan. De algemene regel om de datum van Pasen vast te stellen werd op het kerkelijk concilie van Nicea geformuleerd, in het jaar 325 na Christus. Vanaf die datum zou Pasen voortaan vallen op de eerste zondag na de volle maan, op of na de lente equinox.

Om de dingen voor ons nog wat ingewikkelder te maken werd besloten, dat de eerste lente equinox altijd op 21 maart zou zijn, ondanks het feit dat het tijdstip elk jaar een beetje verschoof. Het kan daarom zo uitvallen dat het Pasen kan zijn tegen het einde van maart en dan kan het hier in onze noordelijke regionen nog flink koud zijn, er kan sneeuw vallen en bloesems en jonge planten kunnen bevriezen. Maar Pasen kan evengoed wel eens aan het einde van april vallen, in een periode wanneer het al echt lente is, de tulpen en misschien de pioenen al bloeien en er al allerlei groens te zien kan zijn.

Er is wel een verband tussen het christelijk feest van Pasen, de komst van de lente met zijn eieren en huppelende hazen en de maancyclus. Maar dat terzijde.

Dit jaar valt Pasen op 21 april. Dan is het zeker wel lente. Dat zeggen de boeren en de boeren zijn profeten.

En er staat dan een flinke maan aan de hemel, dat is in ieder geval zeker.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.