Column: Winterstress

Het sneeuwt! We kennen onze winters van de afgelopen jaren. Ik maak haast.

Winterstress

door Jan van Damme

De wereld lijkt tot stilstand gekomen. Vanachter mijn raam in het oude PZEM-complex aan het Kanaal door Walcheren zie ik iets wat op een sneeuwjacht lijkt. De vlokjes zijn piezelig, miezerig. Hoe dan ook, het wordt wit beneden op de parkeerplaats.

Eindelijk winterwit.

Het werd tijd. Al een week lang wordt er Siberië gepredikt in de kranten en op tv. Met die paar graden vorst van de afgelopen dagen zijn de ijzers meteen massaal uit het vet gehaald. Na de eerste of tweede nacht onder nul zag ik een niet eens zo jonge man op zijn Noren aan de rand van een waterplas krabbelen. Tussen de graszoden, de ‘hosvazzen’.

Is de verwarmingsketel nagekeken, heb je je griepprik gehaald, is er zout genoeg om op de stoep te strooien, zijn de potplanten binnengehaald en heb je een extra net pinda’s voor de mezen en mussen opgehangen?

Je zou er winterstress van krijgen.

‘Sneeuwfront bedekt inmiddels heel Zeeland’, ‘Strooiers massaal op pad’: op de site van de krant worden we via een liveblog op de hoogte gehouden. Laatste update 9.36 uur. Met als extraatje om 9.44 uur: ‘Praktijkexamens uitgesteld’. Dat geldt voor wie zijn rijbewijs wil halen. ‘Door de weersomstandigheden zijn de kandidaten niet goed te beoordelen’, wordt er als uitleg gegeven. Alsof je net vandaag niet goed kunt zien of een bijna-automobilist met verstand de weg opgaat.

De sneeuwbui lijkt al grotendeels overgedreven. Ik klok 10.15 uur. Het is nog wel wit. Als het blijft vriezen, zal ik me nog eens buigen over de tips voor mijn auto. Winterbanden, daarvoor ben ik te laat. Ik moet iets met mijn sloten doen, maar wat ben ik vergeten. Niet op de handrem zetten – sinds ik een automaat heb doe ik dat toch al niet meer. Kranten op je voorruit, bij mij waaien die altijd weg. Sokken rond de ruitenwissers.

Vooruit. Als u morgen een witte auto met sokken rond zijn ruitenwissers ziet rijden, dan ben ik het.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.