Levend IJzer

Een blikje, oranje-groenig in de sneeuw. Pauline van Lynden schuift het met haar laars opzij. Geplet door autobanden, verroest, letters en beeldmerken zijn vervaagd. Ze neemt het mee naar huis. Dat is het begin van een andere kijk op metalen voorwerpen.

door Jan van Damme

Na tien jaar intensief onderzoek ligt er nu een monumentaal boek in de winkel: Levend IJzer. Pauline van Lynden fotografeerde en schreef. Ze werkte nauw samen met haar dochter Vanessa Everts. Over de werkverdeling zeggen ze: ,,Pauline had verwoed contacten gelegd, informatie verzameld, foto’s gemaakt en plaatsen bezocht die zelden voor buitenstaanders worden opengesteld. Vanessa ontrafelde de buit, bouwde het boek uit en smeedde het af.”

Het is een uitgave geworden ‘over ons leven met ijzer en staal, vanaf het ontstaan van de aarde en onze vroegste smeedkunsten door eeuwen van roest, hergebruik en heruitvinding naar de wetenschappelijke en technische wonderen van vandaag.”

Spoorwegen, bruggen, auto’s, liften, naaimachines, piano’s, verf: ijzer en staal duiken overal op in het dagelijkse leven.

Het boek vertelt in woord en beeld over de levenscyclus van ijzer en het leven van de mens met ijzer en staal. Roest rust niet en blijkt uiterst fotogeniek.

Pauline van Lynden heeft door vele vakanties een band met Zeeland. Haar moeder woont in Veere in het huis dat haar grootvader voor de oorlog restaureerde. En haar kinderen varen op de platbodem die al vijftig jaar in de Veerse haven ligt. In 2008 won ze de Zeeuwse Boekenprijs met Donkere Palissaden, een boek over de paalhoofden aan de Zeeuwse kust.

Vanessa Everts en Pauline van Lynden: Levend IJzer – Uitgeverij Visual Legacy, 240 pagina’s, ook beschikbaar in het Engels als Living Iron, 39,95 euro.

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken, Geschiedenis met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.