Wim Hofman (128): 2019

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Een selectie van zijn columns verscheen eerder in boekvorm onder de titel Bramen plukken.

Het is een zeekaart waarover de bemanning en alle opvarenden van het schip zeer opgetogen zijn. Op de kaart valt namelijk helemaal NIETS te zien!

2019

door Wim Hofman

Deze week nog kwamen veel mensen met een nieuwjaarsgroet en ze wensten mij het aller, allerbeste. Ik heb daar niets tegen. Vooral mijn gezondheid kwam ter sprake, en daar sprak enige goedbedoelde bezorgdheid uit. Maar over wat komend jaar gaat gebeuren, valt weinig te voorspellen.

Het jaar 2019 ontvouwt zich als een kaart met nogal wat onontdekte gebieden. Zoiets als de kaart van Australië of Afrika in de achttiende eeuw. Alleen gedeelten van het kustgebied waren toen zo’n beetje in kaart gebracht. De rest was wit gelaten of eventueel wat opgevuld met een tekening van een stukje rivier, een fantasieolifant, een giraf, een paar palmbomen of wat fictieve inboorlingen.

De leukste kaart met onbekende dingen is echter wel die van Lewis Caroll, de schrijver van onder andere ‘Alice in Wonderland’. Hij schreef ook het lange gedicht: ‘The Hunting of the Snark’. Het is het verhaal van een genootschap dat een tocht over zee maakt. Op een bepaald moment laat de gezagvoerder een kaart zien. Het is een zeekaart waarover de bemanning en alle opvarenden van het schip zeer opgetogen zijn. Op de kaart valt namelijk helemaal NIETS te zien! Geen lengte of breedtegraden, geen kuststrookje, geen eilandje, niets.

Zo is het naar mijn gevoel ook zo’n beetje met het nieuwe jaar. Je kunt je wel dingen voornemen en een en ander voorvoelen, maar in feite is de toekomst als een blanco vel.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.