Column: Vergeetachtig

Ik heb wat goed te maken. Vandaar, bakker Van den Hemel op de hoek van de Markt en de Molenstraat in Groede. Hij had ijs, schepijs.

Vergeetachtig

door Jan van Damme

Het moest er een keer van komen. Als het hier gaat over herinneringen die vaak een halve eeuw of verder teruggaan, dan doe ik meestal een beroep op familie of oud-dorpsgenoten. Weten jullie nog of Adrie daar in het Slijkstraatje woonde. Of het kleuterschooltje de Wantenwevers heette en drie houten kleuters op het toegangshek had. Of de Belgen inderdaad met een baksteen in hun maag worden geboren.

Haast, het moet haast geweest zijn. Ik schreef over de bakkers in Groede. Nu is er geen enkele meer, in mijn jeugd waren er een stuk of zeven. Pin me niet vast op het aantal, want dan moet ik over een paar weken weer een rectificatiecolumn plaatsen. Bakker Van Halst zat pal naast onze deur, even verderop had Van der Hooft zijn winkel, bakker Robijn in de Molenstraat, bakker Oosterling in de al genoemde Slijkstraat, bakker Brakman op de Markt. Laatst was ik op een bijeenkomst van de Seniorensoos. ‘Je vergeet bakker Leenhouts’, riepen ze.

Op de Markt resideerde nog een bakker. Om hem gaat het. Eerder schreef ik dat er in Groede geen katholieke brood- en paptaartenbakkers waren. Er kwamen mails, verontrust, of mijn vergeetachtigheid toch geen zorgelijke omvang aan het aannemen was. De dames en heren van de Groese seniorensoos verslikten zich bijna in hun kerststaaf toen ik ook daar mijn onwetendheid etaleerde. Afgelopen weekeinde ontmoette ik de dochter van de bakker op de markt. Ja, ook zij.

Dus: bakker Van den Hemel op de Markt in Groede was katholiek. Zoals het past in een dorp waar de roomsen in de minderheid waren, was hij de enige katholieke bakker. Hij was volgens mij ook de enige die vers schepijs verkocht. De langwerpige ijskast had een metalen rand. Daarop tikten we ongeduldig met onze dubbeltjes, als er veel broodkopers in de winkel waren. Ik hoor bakkersvrouw Van den Hemel nog mopperen… kwajongens.

Zo, dat is rechtgezet.

 

 

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.