Bernice Notenboom geeft PZC/Drvkkery-lezing

Verslaafd aan de Noordpool

Bernice Notemboom geeft PZC/Drvkkery-lezing

Ontdekkingsreiziger Bernice Notenboom ondernam drie expedities naar de Noordpool. Ze schreef er een fascinerend boek over: ‘Arctica, mijn biografie van de Noordpool’. Vrijdag 25 januari verzorgt ze in de Kloveniersdoelen in Middelburg de eerste PZC/Drvkkery-lezing van dit jaar.

Let op: korting voor abonnees van de PZC: zie onderaan dit artikel.

door Jan van Damme

Bernice Notenboom (1962) woont afwisselend in Canada en in Nederland. Als klimaatjournaliste en filmmaakster brengt ze de wereldwijde klimaatverandering in beeld. Ze ondernam expedities door Siberië en door Groenland. Ze was in 2008 de eerste Nederlandse die op ski’s de Zuidpool bereikte, een tocht van bijna duizend kilometer. In 2009 haalde ze de top van de Mount Everest.  Vijf jaar later probeerde ze van de Noordpool naar Canada te skiën. Die poging strandde in kou en storm. Ze leidde drie expedities naar Spitsbergen (2016-2018) met ruim honderd bestuurders van grote Nederlandse ondernemingen. Met haar film ‘Seablind’ (2016) maakte ze de scheepvaartwereld attent op de effecten van roetuitstoot op Arctica.

Bernice Notenboom – foto Martin Hartley

De journalist zegt besmet te zijn met het poolvirus. In een eerder interview in deze krant verklaarde ze haar liefde: ,,Er is geen landschap dat zo leeft, dat zo piept, scheurt en kraakt. Nergens ben je zo op jezelf teruggeworpen, word je zo hard afgestraft als je fouten maakt. Zo’n landschap dwingt respect af. Ik ben verslaafd aan het overweldigende gevoel van isolatie dat je daar ervaart, het besef van mijn eigen nietigheid. Je zwoegt van ijsschots naar ijsschots. Continu dreigt gevaar. Je bent er alleen bezig met overleven.”

Het einde van de poolexpedities is in zicht. Door de opwarming van de aarde is het ijs zo dun geworden, dat het voor vliegtuigen die poolreizigers afzetten, bijna onmogelijk wordt er te landen. ,,Als het ijs gaat smelten en scheuren, kun je niet meer wegkomen.” Hoe serieus dat gevaar is, ervoeren de Nederlandse poolreizigers Marc Cornelissen en Philip de Roo in 2015. Zij zakten door het ijs en kwamen om.

Bernice Notenboom hield aan haar expedities een bevroren lip over, een paar gevoelloze vingers en een knie die toe is aan vervanging. In haar boek ‘Arctica’ ziet ze dat als een overeenkomst met de Noordpool: ,,We zijn allebei beschadigd.” Ze zag met eigen ogen wat klimaatverandering met het noordpoolgebied doet. ,,Het duurt niet lang meer voor de pool ijsvrij is. Wij zijn een nieuwe oceaan van het gebied aan het maken. Arctica heeft de strijd tegen klimaatverandering verloren. De Noordpool is niet meer het slachtoffer, het is de drijvende kracht geworden achter klimaatverandering. Bijna de helft van het poolijs is al gesmolten, een gebied zo groot als Europa. Dat ijs hield onze planeet koel. Het witte ijs dat zonlicht terugkaatste naar de atmosfeer, is veranderd in zwart zeewater dat de warmte absorbeert. Daardoor smelt het overgebleven ijs nog sneller.”

PZC/Drvkkery-lezing door Bernice Notenboom: vrijdag 25 januari in de Kloveniersdoelen in Middelburg.
Korting: Lezers van de PZC kunnen gebruik maken van een kortingsactie bij online aankoop van een kaartje. Uw ticket kost dan €3,50 in plaats van €7,50. U bestelt online via www.drukkerijmiddelburg.nl. Voer tijdens het bestellen de kortingscode ‘pzcnotenboom’ in om te profiteren van de actie. Met de kortingscode kunnen maximaal twee kaarten per persoon worden besteld.

PZC 15 januari 2019

Dit bericht is geplaatst in Agenda met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.