Column: Oorlogskind

Afscheid van mijn zus Irene, die eigenlijk Irène heette.

Oorlogskind

door Jan van Damme

Ach Irene, je bent een oorlogskind.

De bezettingsjaren, het inferno dat bevrijding werd genoemd, ik heb erover gehoord. Over pa die vanuit zijn schuttersputje op de dijk met een geweer uit de Eerste Wereldoorlog op een Duitse bommenwerper schoot. De Junker of Heinkel loste meteen daarna een deel van zijn lading op het erf van de familieboerderij aan de kust van Groede. En over de rampzalige herfst van 1944. Hoe hij gewond raakte, hoe onze moeder met drie jonge kinderen uit de tot Nieuwvliet opgeschoven frontlinie naar Hoofdplaat vluchtte.

Ik heb geprobeerd me een voorstelling te maken van onze toen nog jonge ouders in die donkere tijden. Dat het leven toch gewoon doorging, dat was duidelijk. Er kwamen immers kinderen. In 1942 was jij de eerste, in 1943 volgde je broer Jacques. Voor de bevrijding werd er nog een zusje geboren, maar dat overleed tijdens de vlucht.

Pas nu je er niet meer bent hoorde ik dat je niet Irene maar Irène heet, met een accent grave. Ik weet dat je Frans bent gaan studeren en dat je niet toevallig met een leraar Frans bent getrouwd. Maar dat mijn ouders bij jouw geboorte een Franse tic hadden, dat kan ik me niet voorstellen. Wat blijkt? Kennelijk moest je naar Prinses Irene worden vernoemd. Met het oog op de Oranje-hatende bezetters kreeg je naam een accent: niet Irene, maar Irène.

Je tweede naam was Wilhelmina, naar één van de oma’s. Maar in die bezettingstijd – voorzichtig gezegd – nogal Oranje. Je derde naam is Louiza, ook naar een oma en volgens het verhaal een verwijzing naar Louise de Coligny, de vierde echtgenote van Willem de Zwijger. Waarom Louise wel is verbasterd en Wilhelmina niet – Willemijn of Wilmien – is me een raadsel. Wisten die Duitsers veel.

Lieve Irene, je was een koninklijk kind.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.