Wim Hofman (127): Verder

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Een selectie van zijn columns verscheen eerder in boekvorm onder de titel Bramen plukken.

We willen soms ook wel meer zien dan onze eigen vertrouwde omgeving en zo nieuwe dingen meemaken.

***********************

Verder

door Wim Hofman

We zijn al een eindje het nieuwe jaar ingerold en nu ik dit schrijf is het zes januari. Voor sommigen betekent dat: Driekoningen en het verhaal van een reis van de wijzen uit het oosten die een ster volgden. Vanaf de Middeleeuwen zijn deze koningen dikwijls gezien als rijke vreemdelingen met kostbare geschenken en mooie gewaden. Het werd een gewoonte om één van hen af te beelden met een donkere huid en ze gaven de mensen in Europa het vermoeden dat de wereld groter was dan de eigen streek en dat niet alleen: grote rijkdom moest van ver komen.
Iemand die  ervoor zorgde dat dit idee nog meer versterkt werd, was Marco Polo. Deze Venetiaanse juwelenhandelaar  leefde in het begin van de twaalfde eeuw en maakte reizen door het toen zeer uitgestrekte Mongoolse Rijk. Hij schreef een boek over zijn reizen naar het oosten.  De beschrijvingen van de grootsheid van  de steden van de Mongolen, hun  verfijnde hofhoudingen en hun rijkdom, verbijsterden de lezers, die vaak dachten dat het fantastische verzinsels waren. Als dat wat Polo beschreef waar was, was misschien alles mogelijk en wie weet wat er aan de andere kant van de wereld dan wel te vinden kon zijn. Marco Polo kreeg ontelbare navolgers. En steeds weer kwamen er reizigers terug met wonderlijke verhalen.
Dikwijls zijn het deze verhalen die ons aan het dromen zetten, ons nieuwsgierig maken en in beweging brengen. We willen soms ook wel meer zien dan onze eigen vertrouwde omgeving en zo nieuwe dingen meemaken. En wie weet waar we dit jaar heen zullen gaan en waar we zullen uitkomen…

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.