Avonturen van Bibi

Bibi was de knuffelbeer van Patrick, die door zelfdoding om het leven kwam. Moeder Coby Leeuwenburgh-Kloosterman laat de beer tot leven komen in Avonturen van Bibi.

 

door Jan van Damme

Schrijven kan helend zijn. Dat geldt zeker voor Coby Leeuwenburgh-Kloosterman uit Middelburg. Bijna drie jaar geleden, op 17 januari 2016, stapte haar zoon Patrick uit het leven. Hij was net drie dagen 39 jaar.

Over dat voor haar man Dick en haarzelf ingrijpende drama publiceerde ze in april 2017 het boek Uit de tijd gesprongen. De ondertitel zegt alles over de inhoud: ‘Het leven nadat het liefste en mooiste wat wij hadden ons is afgenomen’. Een jaar later zag Ster tussen de sterren het licht, haar gedichtenbundel waarin naast andere onderwerpen rouwverwerking ruim aan bod komt. Net voor de jongste jaarwisseling kwam haar derde boek van de drukker. Speciaal voor kinderen deze keer: Avonturen van Bibi. De knuffel van Patrick. Het is voorzien van een ringband, zodat het makkelijk open-en zelfs omgeslagen kan worden.

Coby Leeuwenburgh (foto Ruben Oreel) is 61 jaar. Ze is onderwijsondersteuner op scholengemeenschap Nehalennia in Middelburg – in de pauzes is ze toezichthouder. Dat zoon Patrick zijn leven beëindigde, kwam totaal onverwacht: ,,Na een periode in het midden van het land gewoond en vrijwilligerswerk gedaan te hebben, was hij zo’n acht maanden weer thuis. Mijn man en ik hebben niets zien aankomen. Van 1995 tot 1997 was hij als beroepsmilitair uitgezonden in Bosnië. Misschien dat zijn zelfdoding daarmee te maken heeft. De eerste tijd na zijn terugkeer kon hij er wel iets over vertellen. Later niet meer. Hij zei: ‘Jullie zijn er nooit geweest, jullie hebben nooit door een mijnenveld gelopen, jullie hebben nooit de geur geroken van lijken die er nog lagen’.”

Het moment dat de politie aan de deur stond met het bericht dat geen enkele ouder wil horen, zal ze nooit vergeten. De verwarring, de shock. Ze zegt: ,,Al gauw had ik het gevoel dat ik niks van die periode wilde vergeten. Daardoor ben ik gaan schrijven. In eerste instantie voor mezelf. Vervolgens ook voor anderen. Dat was moeilijk, ik ben van huis uit geen schrijver. Wat ik op papier zet komt uit mijn hart.”

Op een gegeven moment borrelde het idee op om ook iets met de knuffelbeer van Patrick te doen. ,,Eerst ben ik op zolder gaan zoeken. Daar was ‘ie niet. Best mogelijk dat hij nog eens boven water komt, dat is niet zo belangrijk. Ik kocht de beer ruim 41 jaar geleden in een warenhuis in Vlissingen. Toen was ik zwanger van Patrick. In het begin, toen Patrick in zijn ledikantje lag, was hij kleiner dan zijn knuffel. Het werd echt zijn favoriete beer. Het woord beer kon hij niet zeggen. Bibi, dat lukte wel. Dus heette de beer Bibi.”

In het boekje beleeft Bibi hele dagelijkse avonturen met zijn vriend Konijn. Vakanties, kerst en oud en nieuw, en Bibi gaat op reis naar Oostenrijk om daar te skiën, Konijn blijft thuis en geeft zijn planten water. Niet lang na die wintersportvakantie komt Bibi tot de ontdekking dat zijn portemonnee leeg is. Als hij dan bij Konijn aanklopt, is die heel verbaasd: ‘Ik spaar eerst voor ik het uitgeef’. Bibi mag komen eten maar moet voortaan wel zuiniger zijn.

Coby Leeuwenburgh heeft in de verhaaltjes elementen van haar zoon Patrick en van haarzelf verwerkt. Ze zegt: ,,Ik lees alles wat ik schrijf hardop voor. Vanuit het gevoel dat Patrick er gewoon nog is.”

Coby Leeuwenburgh-Kloosterman: Avonturen van Bibi – Uitgeverij Boekscout, 44 pagina’s, 15,99 euro.

Dit bericht is geplaatst in Jeugdboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.