Column: Voor Irene

Deze column had ik niet willen schrijven. Maar ik denk wel dat Irene er toch blij mee is.

Voor Irene

door Jan van Damme

Ik merk het nu pas. Bij het rammelen op het toetsenbord kijkt mijn zus Irene altijd over mijn schouder mee. Telkens als ik een laatste punt heb gezet, duikt meteen de vraag op: wat denkt zij als ze dit leest, herkent ze die schaatsscène op de parochieput in de Groe, was ze erbij toen oma Tol haar ‘oane’ schoeperde, zat ze achter het stuur toen er zakken naar Poperinge moesten worden gebracht?

Dat heb je met een zus, die – zo veel jaren ouder – je koers heeft helpen uitzetten. Want dat heeft ze. Zonder Ireentje had mijn wereld er nu vast heel anders uit gezien. Zij – en haar man Johan – hebben me op het rechte onderwijspad gekregen, toen ik op het Koningin Wilhelmina Lyceum in Oostburg kopje onder dreigde te gaan. ‘Kom maar hier’, zei ze vanuit het Limburgse Hoensbroek. Van het Zeeuw-Vlaamse platteland naar de heuvels en de kolenmijnen van Zuid-Limburg, dat was een hele stap. Iedereen praatte daar een onverstaanbaar Nederlands-Duits. Maar het werkte. Zij maakte me wegwijs in een nieuwe wereld, in een nieuw gezin.

Nu, een halve eeuw later, moet ik eraan wennen dat ze even niet meeleest. Eerste kerstdag ging het mis. Ze werd met spoed naar de first stroke-afdeling in het ziekenhuis in Terneuzen gebracht. Op dit moment ligt ze daar stilletjes. Letters lijken haar weinig te zeggen.

Ik was van plan een stukje te schrijven met een welgemeende nieuwjaarswens voor álle Zeeuwen. Dat voornemen is meteen het eerste dat sneuvelt in het nog zo verse jaar. Ach. Een wens van mij op deze plek, dat gelooft u denk ik wel. Grote kans dat u op deze tweede januari via de onvolprezen sociale media toch al bedolven bent onder inspiratie- en gezondheidswensen.

Dit hoekje in de krant is vandaag speciaal voor Irene. Ik hoop en ik wens van harte, voor dit jaar en nog vele komende jaren, dat je mijn stukjes weer over mijn schouder gaat meelezen.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

2 reacties op Column: Voor Irene

 1. B.M. van Gelder schreef:

  Beste wensen voor je zus Irene. Ik hoop dat ze er weer bovenop zal komen.
  Hartelijke groet,
  Bertie van Gelder

 2. Roland Reuter schreef:

  Wij staan even met je stil, en voor haar!
  RR

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.