Wim Hofman (126): Verpletterende werkelijkheid

Wim Hofman (1941) is schrijver, illustrator, kunstenaar. In zijn rubriek in de PZC geeft hij wekelijks een proeve van zijn kunnen: in woord en beeld. Die PZC-column wordt elke woensdag op Zeelandgeboekt geplaatst. Een selectie van zijn columns verscheen eerder in boekvorm onder de titel Bramen plukken.

,,Het was dus in 1978 mogelijk om in de top-tien terecht te komen met een bibliofiele uitgave.”

***************************

Verpletterende werkelijkheid

door Wim Hofman

Veel musea kennen een club van vrienden. Ze ondersteunen hun museum en dragen het een goed hart toe. Ze vinden een museum een goed ding omdat ze beseffen dat het verleden het enige is wat we echt hebben.

Onlangs kreeg ik het blad ‘Goede Papieren’ toegestuurd, een contactblad van het Literatuurmuseum dat gevestigd is in Den Haag. Er staan artikelen in onder andere over Bordewijk, Mary Dorna, Bomans, Vinkenoog, de dichter Rutger Kopland. Er is echter ook een artikel te vinden over een archiefstuk uit het Literatuurmuseum, dat ook een documentatiecentrum is. Het betreft een krantenknipsel uit het dagblad ‘Het Vrije Volk’ met een boekentoptien uit 1978 met daarop als nummer 1: Maarten ‘t Hart met ‘Een Vlucht Regenwulpen’. En op nummer 6: ‘De Verpletterende Werkelijkheid’ van J.M.A. Biesheuvel.

,,Het was het eerste deeltje in de inmiddels rijke Slib-reeks van het Zeeuws Kunstenaarscentrum, een mooi vormgegeven boekje”, zo schrijft Bertram Mourits, de auteur van het artikel. Hij noemt het verhaal van Biesheuvel een absurd en geestig verhaal.

En hij schrijft verder: ,,Het was dus in 1978 mogelijk om in de top-tien terecht te komen met een bibliofiele uitgave.”

‘De Verpletterende Werkelijkheid’ verscheen in een oplage van duizend exemplaren in april 1978 en werd gedrukt door Verhage & Zoon in Middelburg.

Het Kunstenaarscentrum bestaat niet meer, al zijn er wel andere initiatieven, zoals onlangs in het oude gebouw van de oude Christelijke Kweekschool in Middelburg, en de Zeeuwse Kunstkring vierde onlangs een zestig jaar bestaan.

De ooit gerenommeerde Slib-reeks is echter stopgezet, of slapende. Misschien is het tijd haar weer tot leven te wekken?

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.