Port without frontiers

Grenzeloze haven in beeld

Fotograaf Tom D’haenens heeft de fusiehaven North Sea Port vastgelegd. Vanuit de lucht, vanaf het water, op de kades, in loodsen en silo’s. Een beeld van groots werk in de weidse Scheldedelta.

door Jan van Damme

North Sea Port: Vlissingen, Terneuzen, Gent. Nog maar net een jaar is de fusie van Zeeland Seaports en Havenbedrijf Gent een feit, en er ligt al een indrukwekkend fotoboek van de Gentse fotograaf Tom D’haenens. ‘Port without frontiers’ is de titel.

D’haenens brengt de havens en de activiteiten groots in beeld. Aan alles is te merken dat het niet het eerste klusje is van de in 1969 geboren fotograaf. Hij heeft een hele serie fotoboeken op zijn naam staan. Zo richtte hij zijn lens op de haven van Antwerpen, het vliegveld van Brussel en de kust van Vlaanderen. Hij maakte ook fotoboeken voor de Belgische scheepvaartgroep Exmar en voor het wereldwijd opererende DEME, een Belgisch bagger- en landaanwinningsbedrijf. Hij werkte in opdracht van grote bedrijven als American Airlines, Mercedes-Benz en American Express en hij was jarenlang huisfotograaf van de Belgische koninklijke familie.

Auto’s, Aziatisch merantihout, groenten en fruit, pulp voor krantenpapier, bouwmaterialen voor windmolens in de Noordzee, meststoffen, plantaardige biodiesel, genoeg zout om half Europa te bevoorraden. Er komt heel wat aan wal in het grensoverschrijdende havengebied North Sea Port. Jaarlijks dienen zich zo’n 8.700 schepen aan. Op weg naar Gent moeten ze het sluizencomplex van Terneuzen passeren. Tegen 2022 zal daar de nieuwe sluis gereed zijn, die even groot is als die in het Panamakanaal: geschikt voor schepen tot 366 meter lang en vijftien meter diep.

Voor een goed overzicht van de havens en vaarwegen gaat D’haenens de lucht in. We zien het sluizencomplex van Terneuzen en een containerschip op het Kanaal van Gent naar Terneuzen. Hij fotografeert de bergen graan, schroot en ijzererts, rijen op vervoer wachtende auto’s, een windturbine in opbouw. In recensies wordt hij omschreven als ‘schilder van het moderne leven’, die de globalisering haarscherp vastlegt: ,,Hij recyclet met zijn fototoestel de wereld en laat ons als een hedendaagse Columbus een wereld ontdekken waar het oog niet bij kan.”

Tom D’haenens: Port without frontiers – Uitgever View & Vision, 224 pagina’s, met tekst van Bart Desomer, 55,- euro.

 

 

Kanaal Terneuzen-Gent

foto Tom D’haenens

 

 

 

 

Tom D’haenens

 

Auto-opstelterrein in het havengebied van Gent

foto Tom D’haenens

 

 

 

 

 

 

Dit bericht is geplaatst in Fotoboeken met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.