Kunstboeken Boymans in Middelburg

links boekenrestaurator Marijn de Valk met de 1e druk volledige werken van Jacob Cats, conservator Marinus Bierens met een atlas uit 1769. foto Ruben Oreel

Middelburg profiteert van sluiting Boymans

Kunstmuseum Boymans van Beuningen in Rotterdam sluit per 1 januari 2019 de deuren. Er wordt zeven jaar lang verbouwd. Voor Zeeland levert de sluiting een meevaller op. De historische collectie uit de Rotterdamse museumbibliotheek wordt tijdens de verbouwing in Middelburg opgeslagen in het depot van ZB | Bibliotheek van Zeeland.

De lading van circa vierhonderd kunstboeken uit de periode 1500 tot 1850 arriveerde vorige week. ZB-conservator Marinus Bierens is blij met de tijdelijke collectie. Op één exemplaar in het bijzonder heeft hij zijn oog laten vallen: ‘Al de werken van Jacob Cats’ uit 1658. De Zeeuwse staatsman-dichter was in zijn tijd één van de best verkopende schrijvers van de Republiek. Bierens: ,,Cats heeft dit exemplaar zelf gesigneerd. We hebben in Middelburg vele werken van hem, maar tot nu toe geen enkel handschrift. Ik ben blij dat we nu zijn handtekening kunnen laten zien.”

Boymans laat de boeken restaureren door de Middelburgse boekenrestaurator Marijn de Valk. Zij had onvoldoende opslagruimte voor vierhonderd exemplaren. ZB | Bibliotheek van Zeeland bleek voor het Rotterdamse museum de goedkoopste opslagmogelijkheid te zijn.

Als de eerste exemplaren gerestaureerd zijn wil Bierens ze exposeren in de bibliotheek. Hij verwacht dat hij in maart of april de eerste vitrines kan inrichten. Hij zegt: ,,De collectie is kunstzinnig van aard, van handleidingen schilderen tot rijk geïllustreerde kunstboeken. Het is echt bijzonder: Boymans is dicht en juist nu kunnen we hier een mooi deel van hun boekencollectie laten zien.”

Dit bericht is geplaatst in Kunstboeken met de tags , . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.