Column: Boekenwurm

We zitten niet voor niets op Zeelandgeboekt. Het was heuglijk nieuws, afgelopen week: Zeeuwen zijn boekenwurmen. Een gedenkwaardig bericht.

***************************
Boekenwurm

door Jan van Damme

Zeeuwen zijn boekenwurmen. Mijn oog haakte er gistermorgen meteen aan, onderaan pagina Zeeland 3. Dat ik die boodschap in diepzwarte blokletters nog eens in mijn eigen krant mag zien staan, dat is, ja, dat is toch wel bijzonder.

Ik heb het niet zo op de meeste van die met veel aplomb gepresenteerde onderzoeken. Als je namelijk al die over ons uitgestorte cijfers gelooft, dan kan het niet anders of je komt per dag een hele kluts verkrachters, wiettelers, asorijders en kindmishandelaars tegen. En loopt er vrijwel geen ‘normaal’ mens meer op ons Zeeuwse stukje wereld rond.

Negeren die onderzoeksmaffia, dat is mijn stelregel. Tot gisterochtend dus. Zeeuwen zijn boekenwurmen – ik tik het nog eens met heel veel plezier op. De Boekmanstichting – het nationale kenniscentrum voor kunst, cultuur en arbeid – heeft becijferd dat de Zeeuwen – dus u en ik ook – 164 uur per jaar lezen. Ik ben geen ster in hoofdrekenen. Maar grof geschat nemen we jaarlijks kennelijk meer dan zes hele dagen geschreven taal tot ons.

Nu is het niet omdat ik voor de krant over Zeeuwse boeken en schrijvers mag berichten en toevallig het weblog Zeelandgeboekt bijhoud. Maar het bericht over de boekenwurmen fleurt mijn dag echt op, want in gedachten zie ik ze zitten en liggen, al die Zeeuwen met een boek in de hand, een krant, een tijdschrift.

Opeens ruik ik frites. Het is zondag, de wekelijkse fritesdag, toch altijd een hoogtepuntje. Ik lees net hoe Charles C.M. Carlier alias de Schaduw in een striemende regenbui aan de Bretonse kust verdrinkt in de ogen van zijn bloedmooie Aranea. Languit op de bank met een paar dikke kussens, dat leest het lekkerst. En dat er dan vanuit de keuken geroepen wordt: ‘Hé boekenwurm, je patat wordt koud’.

Gelukkig, Zeeuwen zijn boekenwurmen.

Dit bericht is geplaatst in Columns met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.