Zeeuwen zijn boekenwurmen

Zeeuwen zijn boekenwurmen

Zeeuwen lezen het meest van alle Nederlanders. Gemiddeld besteden zij daar 164 uur per jaar aan. Dat blijkt uit de Regionale Cultuurindex van de Boekmanstichting, het kenniscentrum voor kunst, cultuur en arbeid.

illustratie Wim Hofman

door Rolf Bosboom

Per jaar trekken Zeeuwen gemiddeld 336 uur uit voor kunst en cultuur, zo heeft de stichting becijferd. Alleen in de provincies Noord-Holland (399 uur), Zuid-Holland (356 uur) en Utrecht (350 uur) is dat nog meer. Limburgers steken er de minste tijd in: 285 uur per jaar.

De hoge positie van Zeeland is vooral te danken aan de vele tijd die aan de ‘letteren’ wordt besteed. Op andere onderdelen scoort de provincie niet opvallend hoog. Voor podiumkunsten (zoals theaterbezoek) trekken Zeeuwen gemiddeld 65 uur per jaar uit en voor film 87 uur. Voor beeldende kunst maken ze 15 uur per jaar vrij, het minst van alle provincies. Als het gaat om het aanbod aan cultuur doet Zeeland het behoorlijk goed, maar dat is vooral te danken aan het forse aandeel op het gebied van erfgoed. Bij podiumkunsten, beeldende kunsten en film hebben alleen Flevoland en Drenthe minder te bieden.

De ‘letteren’ springt er positief uit. Dat komt vooral doordat Zeeland relatief gezien het hoogste aantal bibliotheekvoorzieningen heeft. Dat zijn overigens voor een groot deel service- en afhaalpunten en geen volwaardige vestigingen. Maar ook als het gaat om het aantal leden, uitleningen en vrijwilligers zit Zeeland bij de top.

Financieel gezien gaat er jaarlijks 215 euro per inwoner in de Zeeuwse cultuursector om. Daarvan bestaat een derde uit eigen inkomsten en de rest uit subsidies, voornamelijk van gemeenten en provincie.

PZC 18 december 2018

Dit bericht is geplaatst in Leesbevordering met de tags . Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.